Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Шкељзен Маљићи: Вјоса Османи је прилично наивна, постигнути споразуми не могу да се доводе у питање

Политички аналитичар Шкељзен Маљићи каже да су изјаве в.д председнице Косова Вјосе Османи о оспоравању делова Бриселског и Вашингтонског споразума ван дипломатске логике, и да је његово мишљење да је поспешивање економске сарадње земаља Западног Балкана вишеструко корисно.

“Дијалог је застао већ неколико година, али се ти споразуми не могу доводити у питање. То је радио и Тачи. Она је прилично наивна у неким стварима и та њена изјава је више за унутрашњу употребу него што ће то неко схватити озбиљно. Свакако треба наставити дијалог не доводећи у питање споразуме, они су на неки начин гаранти за статус кво, а шта даље може само у договору са међународним факторима”, каже Маљићи за Косово Онлајн.

Вашингтонски споразум Маљићи оцењује као веома позитиван и озбиљан корак, који ће нарочито допринети стабилности на Балкану кроз економску сарадњу.

“Мини Шенген је једини пут којим може да се продуктивно настави дијалог и да се осигура нормализација односа између Косова и Србије и уопште да се стабилизује регион зарад боље перспективе. То је уско повезано са обећањима и уговорима који су потписани о инвестицијама, које Америка треба да донесе у региону, на Косову и у Србији”, истиче Маљићи.

Он сматра да ће нова америчка администрација наставити континуирану сарадњу са Европском унијом по питању дијалога Косова и Србије.

“Одлазећа америчка администрација је рекла да статусна и политичка питања Косова и Србије треба да се реше са Бриселом, видећемо колика ће бити и које врсте координација између Вашингтона и Брисела када следеће недеље Бајден преузме власт, али мислим да ће бити континуитета, као што је и Палмер ових дана изјавио”, објашњава Маљићи.

Према његовим речима преузете обавезе се не могу избегавати већ компромисно реализовати, истичући да се постигнути споразуми могу преиспитати, али никако негирати.

“Треба видети шта даље са Бриселским споразумом, ту су неке ствари које су обавезујуће чак и то формирање Заједнице српских општина, то није нико доводио у питање у суштини, само су спорне компетенције око чега се нису слагале косовска и српска страна. Да то не може да буде ниво аутономије, већ једно тело које ће се колективније бринути о Србима на Косову. Ако се иде на неко суштинско ревидирање то могу да договоре велике силе и локални фактори, није немогуће оно што тражи Вјоса Османи, али то мора да се боље формулише, а не да се на неки начин негира тај споразум”, закључује Маљићи.

 

Извор: Косово онлајн

Фото: Данас

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став