Покрет за одбрану Косова и Метохије

Јелена Гускова: Албанци крше сва права Срба

Фото: И. Маринковић

Руски експерт за Балкан Јелена Гускова рекла је да се ситуација на Косову и Метохији мора решити дипломатским путем.

– Власти из Пришине су мислиле да ће их цео свет брзо признати, али овај процес се одуговлачи. Генерално, (тзв.) Косово је пројекат Сједињених Држава, које су обећале да ће дати независност аутономном региону. То није успело, јер многе земље то не признају. Србија би могла да прихвати независност овог региона, Београд је учинио уступке и чак су потписани уговори који су Албанцима обезбедили велику аутономију. Али у тим уговорима није било независности, па Албанци покушавају да покажу Европи да то заслужују и да их треба признати као независну државу – рекла је Јелена Гускова.

Према њеним речима, неколико пута је покушано слање албанских трупа на север покрајине, где живи већина Срба. Београд је на то одговорио слањем својих оружаних снага до границе.

– Али Србија неће моћи да пређе ову границу и неће увести трупе на Косово (и Метохију), јер би то довело до озбиљног погоршања ситуације са НАТО-ом – сматра Јелена Гускова.

Како је приметила, Србија покушава да скрене пажњу на ово питање које се мора решити дипломатским путем. Она је предложила да се обрати пажња на то да Албанци, тежећи независности, крше сва права Срба који живе на територији Косова и Метохије.

– Не желе да праве уступке, не желе да Србима дају никаква права. Погоршање ситуације долази од стране Приштине. Да би се избегло непријатно погоршање ситуације, Европа мора хитно решити ово питање – резимирала је она за РЕН ТВ.

(Новости, 26.9.2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print