Покрет за одбрану Косова и Метохије

Авганистански камп код базе Бондстил зову „мали Гвантанамо“

Фото: Коха

Извор: Коха (Текст је изворно преведен са албанског)

Групе за људска права тужиле су америчку владу, тражећи од ње да приморају више агенција да доставе информације о хиљадама евакуисаних Авганистанаца – „арбитрарно притворених у трец́им земљама“, преноси Коха писање Интерцепт.

У тужби се наводе извештаји о бруталном поступању у овим центрима, који су углавном координисани или су под контролом Владе САД.

Преко 124.000 Авганистанаца евакуисано је од стране САД у августу 2021. након што су талибани преузели контролу над Авганистаном.

Хиљаде су и даље у камповима у трећим земљама, укључујући у Уједињеним Арапским Емиратима, Катару и на Косову (Камп Љија – Лиyа).

Хуман Ригхтс Wатцх је у марту ове године у извештају писао о тешким условима у камповима.

Интерцепт, како преноси Коха – пише да је камп Љија на Косову добио надимак „мали Гвантанамо”.

Ради се о америчком војном затвору – Гуантанамо Баy, који се налази у заливу Гвантанамо на Куби.

Камп је основан 2002. године за време администрације Џорџа Буша током рата против тероризма, након напада 11. септембра 2001. у САД. Ту се држе осумњичени за тероризам.

„Камп Љија на Косову добио је надимак ‘Мали Гвантанамо’ јер се појединци тамо држе у просторијама кампа и говоре им да ће, ако оду, њихови захтеви за азил у САД бити одбијени,“ пише Интерцепт.

„Они су затворени у овим камповима“, каже Садаф Дуст, адвокат у Центру за уставна права (ЦЦР).

Камп Љија налази се у оквиру кампа Бондстил на Косову. Преко 1.000 авганистанских избеглица примљено је у камп Љија 2021.

Многи од њих још увек пролазе кроз процес верификације, а неки још увек нису ни ушли у тај процес.

(Коха/КоССев, 14.09.2023)