Покрет за одбрану Косова и Метохије

Драган Хамовић добитник награде „Григорије Божовић“ за 2022; уручивање награде 7. јуна

Фото: Драган Хамовић/КЦ „Рибница“

Књижевна награда „Григорије Божовић“ за 2022. годину коју додељује Дом културе „Стари Колашин“, припала је ове године Драгану Хамовићу за успешно стваралачко повезивање личне и националне судбине у књизи „Род ораха“, коју је издала – Српска књижевна задруга Београд 2022, навели су из Дома културе „Стари Колашин“.

Награда која се састоји из новчаног дела, повеље и плакете са ликом Григорија Божовића, биће уручена у среду, 7. јуна у 18 часова.

О додели књижевне награде одлучивали су председник жирија, Милета Аћимовић Ивков, Драгиша Бојовић и Андријана Живановић.

„Драган Хамовић, у аутофикцијског књизи, захватајући период одрастања и младости, настојао је да прикаже како су се, на подлози породичног и националног наслеђа, у јунаку парарелно формирали трепетну осећајност, духовну вертикалу и стваралачку склоност“, наводе чланови жирија.

„Уграђујући у своју сложено засновану, мозаично грађену, чрвсто компоновану и добро вођену причу појединости и садржаје који репрезентативно сведоче о једном судбински важном периоду, Драган Хамовић је вишезначно и уверљиво повезао говор страдалне историје и затамњени хоризонт савремености“, додали су они.

Он је успешно изградио причу која егзестинцијалном и широм књижевном и културном утемељеношћу, лаким хумором призива сродна остварање Бранка Ћопића, Данила Киша и Милована Данојлића“ док се, како кажу, тематизовањем национално-историјске судбине примиче књижевном свету Григорија Божовића.

„Сачињена од различитих појединости, ова Хамовићева вишеслојна књига у поредак сугестивне и модерно грађене спрегнуте приче отворених значења и разгранатих асоцијација и реминисценција, сажима искуство и увида у тајне, лепоте, вредности и светлости тајања и стварања“. Због тога је издвојена и награђена наградом која носи име најзнатнијег Косовца у српској књижевности, закључио је жири.

(КоССев, 17. 05. 2023)