Покрет за одбрану Косова и Метохије

Епископ бачки Иринеј: Клевета да се СПЦ не оглашава довољно о КиМ – хула на нашу Цркву

Извор: СПЦ

Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј дао је васкршњи интервју, који је снимљен у реализацији Информативне службе Епархије бачке у студију Радио Беседе. Разговор је водила Мирјана Бановић, уредник Радио Беседе.

 

Одговарајући на констатацију да неки замерају Цркви да се о Косову и Метохији не оглашава довољно, епископ бачки Иринеј је рекао:

„Нажалост, они људи који нису ни у мирним временима одлазили на Косово и Метохију, можда већина од њих никада није била у нашим светињама тамо, најгрлатији су говорећи како Црква не чини ништа за Косово и Метохију. А Црква је увек била присутна, сада је присутна и – ако хоћете – једино кроз Цркву Србија као држава и Српство као духовни организам су присутни на Косову и Метохији. Мене лично запањује и растужује чињеница да Црква непрекидно, из године у годину, у неким приликама из дана у дан – говори шта је њен став: да се не сме предати, продати, издати, на било који начин, не само светиње него наш народ, јер је он жива црква.

 

 

Кад Црква на најзваничнији и најодговорнији начин подсети на то, управо смо пре неколико дан, по стоти или хиљадити пут (то поновили), а коментар таквих људи – Црква ћути о Косову! А суштина је што они хоће да потчине (Цркву) себи, у својим политичким намерама, колико год да су можда добронамерни – али Црква није ничији орган нити средство. Прва клевета на Цркву јесте да је она у служби државе, режима, власти итд. То је потпуна неистина. Друго, била је изјава Његове Светости патријарха, имамо изјаву Светог Синода, ја сам са своје скромне позиције пре неки дан изјавио, и сада понављам, шта је став Цркве: Не може се признати плод агресије, отимачине, неправде, злочина. А чак и да је на неки блажи, људскији начин отимање Косова извршено, ми немамо морално право да то признамо, ни под којим условима.

 

 

Срамота је да људи који тако говоре – усуђујем се да кажем – у већини у цркву не улазе, питање је да ли имају било какве везе са хришћанством, са било каквом вером. А они хоће да управљају Црквом! То је потпуни апсурд, то је немогуће! Христос је себи одредио најпре 12 апостола, најближих ученика, којима је дао одређене службе, после је тај круг проширен и на 70 апостола, њих су наследили епископи у историји Цркве, епископи нису слободни стрелци и самци него су око њих увек свештеници, ђакони и верни народ. Не постоји црква без свих тих засебних служби, бити верник не значи бити пасивни посматрач. Сваки хришћанин мора бити активан у оној мери и на онај начин који му је дат, и то не од самих људи него од самог Христа, преко апостола па до данашњих дана. Мислим да наш народ ту има јако развијено осећање… А то да се Црква не оглашава и та инсинуација да је она незаинтересована или недовољно заинтересована – то није само потпуна клевета, него бих рекао да је то хула на нашу Цркву. Мислим да треба да буде срамота све оне који у таквој харанги на своју Цркву учествују, а ако је не сматрају својом – макар на Цркву свих својих предака.

 

 

Црква не треба само да се вербално заузима, него реално – што у највећој мери и чини – да помогне опстанку тог нашег народа (на КиМ).“

 

Погледајте цео разговор

 

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствари

(Стање ствари, 24. 04. 2023)