Покрет за одбрану Косова и Метохије

Коха: Ни ове године се не очекује седница косовске и албанске владе, због несугласица

Фото: Економија онлајн

Коха: Ни ове године се не очекује седница косовске и албанске владе због несугласица…

Извор: Коха (Текст је изворно преведен с албанског; јучерашње издање)

Не очекује се да ц́е косовски премијер, Аљбин Курти и премијер Албаније, Еди Рама, у блиској будуц́ности присуствовати заједничким седницама влада које предводе, пише Коха.

И док Влада Албаније није одговорила на питања о следец́ем састанку, косовска влада је саопштила да није одређен датум за заједничку седницу.

„Министарства обе земље настављају редовну сарадњу у реализацији задатака дефинисаних претходним споразумима и редовно разговарају о унапређењу сарадње у будуц́им процесима. До сада није одређено време за заједничку седницу“, изјавио је портпарол владе Перпарим Криезиу (Пëрпарим Крyезиу).

Седница двеју влада није одржана у јуну прошле године, након што је премијер Рама отказао учешц́е, због разлика у ставовима са премијером Куртијем.

Иако састанак није одржан, Косово и Албанија су „на даљину“ потписали на десетине споразума, од којих је вец́ина, према речима портпарола владе Перпарима Криезиуа, спроведена.

„Ниво имплементације билатералних споразума између две владе знатно је виши него у прошлости, када су односи Косова и Албаније били више ограничени нивоом личних односа шефова влада. Данас имамо већу трговинску размену него у прошлости. Албанија је наш главни трговински партнер у региону. Захваљујуц́и сарадњи са Албанијом организујемо Медитеранске игре 2030. године. Постали смо део албанске берзе електричне енергије АЛПЕX. Имамо више посебних прекограничних прелаза и поједностављене процедуре преласка границе, захваљујуц́и потписивању и примени граничних протокола. Вец́ позната неслагања у вези са регионалним политикама, односно отвореним Балканом, нису представљала препреке у билатералној међуресорној и међувладиној сарадњи, која је усмерена на добробит грађана двеју земаља. Ово је за нас најважније“, додао је он.

 
Неопходно је пронаћи решење

 

Политички аналитичар из Албаније, Агим Баци, оценио је као узнемирујуц́и недостатак комуникације између два лидера.

Према његовим речима, премијер Рама и премијер Курти имају обавезу да пронађу решење, док је одржавање седница двеју влада неопходно.

Косово и Албанија одржали су осам заједничких седница. Упркос отказивању прошлогодишњег састанка, ресорна министарства су неколико недеља касније потписала 13 споразума у ​​различитим областима. Поред тога, Косово и Албанија имају и 41 потписан споразум са претходних састанака.

(КоССев, 09.07.2024)