Покрет за одбрану Косова и Метохије

Никола Чобић: Небески народ

Видовдан на Газиместану (Фото: Танјуг)

„Небески народ“ је термин који се често употребљава као синоним за српски народ, али га велики број људи не разуме или га погрешно употребљава. Једни Срби, они родољубиви, страсни али неинформисани, га употребљавају као симбол замисли да је српски народ специфичан, изабран, Божији – Небески. Други, они самозвано „грађански“ настројени, али такође неинформисани, се пак са слашћу подсмевају том термину и сматрају да је он превазиђена националистичка фраза и фарса.

Међутим, то је термин који се односи на одлучујућу фазу Косовског боја, Видовдана 1389, када се веома ослабљена српска војска на Газиместану сукобила са далеко бројнијом и јачом турском војском. Српски војници су тада свесно ушли у одлучујућу битку, знајући да ће готово сви изгубити живот. Односно, свесно је жртвован овоземаљски живот за Небески. Отуда – Небески народ.

Иако сличних примера има и у историји других земаља широм света, ово је најупечатљивији пример у овом делу Европе када је један народ жртвовао живот, својину, имање, релативно благостање и мир, да би се борио за вредности које су далеко више од материјалних – своју веру и своју земљу. А тај чин би, ваљда, по свим моралним мерилима чак и данас требало да представља највиши степен људске цивилизације. Пожртвовање, храброст, несебичност. Победа идеје над материјалним.

Дакле, не ради се овде о томе да је српски народ бољи од неког другог, па је зато „Небески“, већ о томе да у својој историји има тренутке када је колективно достизао моралне и идејне врхунце, што се ипак за већину народа не може рећи. Ако је то за исмејавање, онда је то бедно, али и просто.

Данас је Видовдан, вероватно најважнији датум за наш народ, како историјски тако и цивилизацијски, симболички, културолошки, социолошки, па и политички. На данашњи дан смо показивали и своје најбоље, али и најлошије стране. Али пре свега, на данашњи дан смо наш народ са пуним правом и из много разлога уписали као Небески. Неки други, можда бољи народи, би се тиме поносили тако да цео свет тога буде свестан. А ми … као да желимо да заборавимо и себе и Видовдан.

 

„Ти не дај да ти одем,
Без Крста и без Славе,
Ти не дај Видовдане
Да име ми нестане.“

 

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Николе Чобића, 28. 6. 2024)