Покрет за одбрану Косова и Метохије

О. Дарко Р. Ђого: Заклетва Светог Петра Цетињског обавезује све Србе да никада не одступе од Русије!

Свештеник Дарко Ђого (Фото: ИН4С)

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је јуче, 17. јануара, у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта, и том приликом је поручио да су обичне “лажи и петљавине” да су Руси подривали Црну Гору.

Митрополит је у чин расе и камилавке замонашио послушницу Фотинију, давши јој име Меланија по преподобној Меланији старијој.

„Дошла је из руске земље, не да се бави политиком као што сад цијело вријеме трабуњају и лупетају како сваки Рус који дође овдје шири ‘малигни руски утицај’ и да се бави политиком и да подрива Црну Гору. Кад су то Руси подривали Црну Гору? То никада није било. И то су обичне лажи и петљавине. Ради се о нечем другом, а ви сви добро знате о чему се ради. Него нећемо сад о томе, наше је да се Богу молимо, али хоћемо да кажемо да нијесмо имбецили и идиоти, па да не знамо о чему се ради“, закључио је митрополит.

 

Подсјетимо, у недјељу, 15. јануара, на празник Светог Серафима Саровског, митрополит црногорско приморски г. Јоаникије освештао је новосаграђену цркву посвећену овом светитељу на Драгаљу, гдје је и служио свету литургију. На свечаности је присуствовао и амбасадор Руске Федерације у Црној Гори, Владислав Маслеников, што је аутоматски сигнализирало узбуну у антисрпским и антицрквеним редовима.

Тим поводом, о. Дарко Ристов Ђого је за ИН4С поручио да је агресивна русофобија постала на Западу зрак који многи удишу.

Митрополит Јоаникије

„Нисам савршено упућен на шта би конкретно Митрополит Јоаникије мислио, али слутим да се осврнуо на бјесомучну кампању која се већ неко вријеме, а протеклих мјесеци наролито интензивно, води против свакога ко се није одмах престројио по диктату страних ценатар Моћи и одрекао се Русије. Та агресивна русофобија постала је на Западу зрак који многи удишу, атмосфера са којом се многи буде и спавају, „нова нормалност“ једног ненормалног свијета. Са друге стране, за Србе су Русија и руски народ, кроз историју, данас и довијека, браћа са којима дијелимо истог Христа, заједничко духовно и историјско искуство, личне и црквене везе, дио једног заједничког свијета. Тај свијет описују Свети Андреј Рубљов али и Тарковски и његов „Рубљов“, описује га Свети Серафим Саровски, али и Свети Евгеније Нови Мученик, описују га и обједињују Св. патријарх Гаврило Пећки и Свети Петар Цетињски чија заклетва и даље обавезује све Србе, а нарочито оне у Црној Гори да никад не одступе од Русије“, рекао је о. Ђого у свом осврту на наше питање шта, заправо, Русија значи за српски народ и СПЦ кроз историју.

Право је чудо да људи који вјерују у континуитет Црне Горе настале послије 2006. године са истоименом српском теократијом, кнежевином и краљевином, додаје он, истовремено не само да нису у стању да прихвате заклетву Светог Петра него се управо окрећу против Светитеља.

„Митрополит, као онај који сједи на престолу Светог Петра, опет, мора да остане вјеран његовој заклетви. И то је, мислим, сва суштина његових јасних и оштрих али опрезних ријечи“, саопштио је о. Ђого.

„Напоменуо бих само да, за разлику од многих, који своју новооткривену љубав према Украјини показују само како би нас убиједили да су добри и фини људи, Митрополит Јоаникије гаји јаке и пријатељске везе са свештенством и народом Украјинске Православне Цркве, једине канонске, и то оне која сада страда и трпи прогоне равне онима за вријеме црвеног терора. Тако да је трагедија данашњег тренутка нешто што нас који волимо Русију и знамо људе и у Кијеву и Луцку погађа право у душу, као и свакога у Москви, уосталом“, констатовао је за наш портал о. Дарко Ристов Ђого.

(ИН4С, 18. 01. 2023)