Покрет за одбрану Косова и Метохије

Покрет за одбрану Косова и Метохије: Издаја и капитулација Србије на Косову и Метохији

Укидање динара представља акт пуне капитулације Србије на Косову и Метохији, порука је са конференције Покрета за одбрану КиМ одржане у Београду.

Повод за одржавање конференције је веома тежак положај у који је доведено наше становништво у јужној српској покрајини, као и сама наша држава Република Србија, објаснио је проф. др Милош Ковић, члан Председништва Покрета.

– Србија не може да се одрекне Косова и Метохије. Наш став је да власт Републике Србије, предвођена председником Александром Вучићем упорно, систематски, упркос свим упозорењима крши Устав Републике Србије. То значи да се крши слово закона, крши се дата реч, крши се заклетва, и корак по корак, одустаје од Косова и Метохије – рекао је Ковић.

Живимо у време издаје, ово је попут издаје Крајине, само што се врши постепено, по нашем мишљењу реч је о дефетистичкој, капитулантској политици која се у нашој јавности правда низом медијских спинова, а задатак Покрета је да то објави и, уколико је могуће, заустави, нагласио је Ковић.

– Последњи избори су потврдили оправданост нашег залагања за уједињење политичких странака које се противе издаји Косова и Метохије, претварању Србије у шведски сто страних рударских приватних компанија, санкцијама Русији, уласку у НАТО, разбијању породице. Нажалост, то се није догодило, а последице видимо. Ми нећемо ћутати и радићемо оно што је до нас – истакао је Ковић.

Говорећи о последицама укидања динара из платног промета на Косову и Метохији, Ковић је указао да они који немају косовске документе неће моћи, нпр. да подигну пензије, да би евентуални уговори Народне банке Србије са такозваном Централном банком Косова и косовским банкама значили признање такозваног Косова и његових институција, а правна лица – Универзитет, домови здравља, вртићи, школе, неће имати своје рачуне, дакле неће моћи да купе оно што им треба за свакодневни рад.

– Похапшено је здравствено особље у Приштини које пружа медицинску помоћ преосталим људима у нашим енклавама и против њих је поднета кривична пријава, а порука је да је то само први корак ка укидању нашег здравственог система. Све ово што се дешава на Косову и Метохији проистиче из обавеза које су Александар Вучић и његови сарадници преузели на себе, почевши од Бриселског споразума до француско–немачког ултиматума – навео је професор Ковић.   

Професор Медицинског факултета Универзитета у Приштини др Александар Ћорац из Српског националног форума Грачаница је упозорио да “кување жабе” на Косову и Метохији више не иде лагано, већ да је “вода прокључала” и да је неко проценио да је “жаба скувана”.

– Нажалост, реакција у нашим интелектуалним елитама, у политичком животу, у нашем народу, чини ми се да им даје за право. Политика међународних фактора који су апсолутни саучесници политици коју спроводи Курти претворила се у нешто што се заснива искључиво на терору над Србима и на неким облицима сегрегације Срба која иде ка томе да Срба на КиМ не буде. Последица тога је безнађе код људи – рекао је Ћорац.

Навео је примере да Албанци у неким местима на Космету постављају зграде како би се блокирале српске куће и цркве, где само, како је рекао, храбри, луди, или лудо храбри опстају. Додао је да су били у једном метохијском селу где је пре рата било више од 150 српских кућа и више од 300 деце, а данас је сведено на само три куће са 5-6 људи.

– Да ли је то резултат политике Републике Србије и деценијског заклињања да док је Срба на Косову, биће и државе Србије? Чини се да се она претворила у то да је решење “нема Срба – нема проблема”. Из дана у дан народ се доводи пред свршен чин, а обавеза свих нас је да тај народ охрабримо. Иначе, треба да поручимо свима да чак и последњег Србина да протерају са Косова, неће моћи да угасе интересе српског народа и државе Србије на Косову и Метохији, а да ће, ако до протеривања дође, сви они који су томе допринели морати кад-тад, да цитирам Куртија, и да плате и да пате због тога – закључио је проф. Ћорац.

Курти заокружује финансијски суверенитет тзв. Косова, то је евидентно, рекао је проф. др Слободан Самарџић, члан Председништва Покрета. Критиковали смо, како је рекао, “бриселско охридски споразум” као корак ка дефинитивном де јуре признању, али, додао је, у њему нема речи о финансијској или монетарној суверености тзв. Косова, гашењу динара или увођењу евра.

– Курти, дакле води игру испред носа свима. Вероватно јесте у вези са Бриселом и Вашингтоном, али он води игру, намеће теме које ће стално да нас затичу. Затичу нашу власт пре свега, која је задужена да прати из дана у дан све што се догађа, дакле не само оно што види, него и оно што чује од обавештајног сектора који би требало да буде тамо присутан. Имали смо на Космету цивилну заштиту, 859 људи под оружјем које је Унмик признавао, енклаве су биле заштићене. То је 2013. године, на основу Бриселског споразума, укинуто. То је можда највећи злочин, поред оних 6-7 ствари које је Вучић на тањиру поклонио Албанцима свега неколико месеци после закључивања тог споразума, а да није добио ни ону једну концесију која се зове заједница српских општина – рекао је Самарџић.

Питање да ли ће Вучић признати Косово или не, можда је секундарно питање, јер ми сасвим сигурно знамо да се он одрекао Косова, казао је Самарџић и запитао се “да ли ће ова Влада икада направити корак којим ће парирати ономе што Курти ради, јер они не парирају, они само реагују на оно што долази из Приштине, и то траје годинама”.

– Да ли ће се направити један важан корак, који може бити врло једноставан, и ствар се тако може зауставити, и можда једног дана и преокренути, а то је да каже: Ја нећу више да преговарам, док Курти не повуче све оне одлуке и кораке које је предузео једнострано. Није тешко рећи господи у Бриселу и Вашингтону да крше правила, али је тешко уцењеном човеку да то каже – навео је проф. Самарџић.

Крајње је време да се на политичком плану у Србији формира опција која ће на прави начин да штити интересе српског народа. Када се отаџбина брани, нема поделе на левицу и десницу – ако предамо Косово и Метохију, питање је шта је следеће, ту неће бити крај распарчавању наше државе, упозорено је на конференцији Покрета за одбрану Косова и Метохије.

(Глас јавности, 02.02.2024)