Покрет за одбрану Косова и Метохије

Саопштење Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве

Са великом тугом у срцу молимо се Спаситељу да у  Царство небеско прими све Србе и Албанце пострадале  24. септембра, у Бањској на Косову. Изражавамо најдубље саучешће сродницима пострадалих и молимо се Пресветој Мајци Божјој да им пружи утеху.

Позивамо и верни народ да се моли Господу за све пострадале, како би Бог даровао мир свој свима, ради будућности и Срба и  Албанаца на Косову и Метохији. Морамо знати једноставну јеванђелску истину да мир не можемо измолити од Бога само за себе него да се морамо молити и за мир са онима са којима живимо, са нашим  суседима.

Са жаљењем, пак, констатујемо да многи из Приштине и из света, али, што је далеко трагичније, и из Београда, са различитих идеолошких полова, не бирајући средства, покушавају да Српску Православну Цркву прикажу као учесницу, чак и виновника,  сукоба и трагичних догађаја. Циљ тих који по сваку цену желе да увуку Цркву у трагичне сукобе јесте да Српска Црква са својим верним народом нестане са Косова и Метохије.

Стога подсећамо на десетовековно непрекинуто присуство Епархије рашко-призренске на Косову и Метохији, а више од свега на то да је Српска Православна Црква, са свештенством, монаштвом  и верним народом, ту опстајала у свим временима, у свим условима, упркос најстрашнијим гоњењима, страдању и  мучеништву монахâ, свештеникâ и верникâ, и то искључиво због тога што су били православни Срби, верни крсту  Христовом и Косовском завету.

Подсећамо и на то да се Српска Православна Црква увек залагала, као што се и сада залаже, да се неспоразуми на Косову и Метохији решавају мирно и дијалогом, у циљу мирног саживота Срба, Албанаца и свих других народа који на том подручју живе.

Дајемо пуну молитвену и сваку другу потребну подршку и потпору Епископу рашко-призренском г. Теодосију, браћи свештеницима, монасима и верницима.

Српска Православна Црква је, нарочито великим силама,  много пута, указивала на крајње  опасну политику власти у Приштини, чији је једини циљ потпуни изгон српског народа и стварање етнички само албанског  Косова. У том циљу извршено је безброј напада на наше светиње, на наш народ, чак и на српску децу. Последњих месеци хапшени су људи, без икаквих доказа или на основу  фабрикованих доказа, отимана  је  земља у поседу Срба, укратко, Косово и Метохија су данас бесудна земља, у којој  нема ни слободе ни минимума нормалног живота за Србе.

Браћи и сестрама на Косову и Метохији упућујемо поруку безграничне љубави и очинске бриге. Српска Црква ће, где год да живи и пастирски делује, наставити да штедро помаже вас, свој многострадални, али непоколебиви, поносни народ на Косову и у Метохији желећи да вам у и овим тешким данима пружи утеху, топлину и наду.

Напослетку, истичемо да су за Српску Православну Цркву Косово и  Метохија неодвојиви део државе  Србије. Подржавамо и подстичемо наставак мирољубивог дијалога у циљу постизања мира и решавања животно важних питања за све који у Покрајини живе.

(СПЦ, 27.09.2023)