Покрет за одбрану Косова и Метохије

Сиљановска Давкова: Односили смо се одговорно према Преспанском споразуму, нисам сигурна за Грчку

Извор: Фејсбук/Гордана Сиљановска Давкова

Председница Северне Македоније Гордана Сиљановска Давкова изјавила је да је та земља преузела одговорност за спровођење Преспанског споразума и да је пре рока испунила своје обавезе из њега, али да није сигурна да је Грчка то урадила.

У свом првом интервјуу након избора за председницу, у вези са својом заклетвом Сиљановска Давкова је нагласила да се “понашала сократовски”.

Подсетила је да назив државе није промењен у Изборном законику.

“Ових дана чујем да се оба споразума морају поштовати. Не кршим Преспански споразум, он каже да морамо променити документа након отварања преговарачких поглавља. ЕУ одлучује када ц́е отворити преговарачка поглавља. Да ли је неко то рекао? Грчка је то требало да каже. Не само да нисмо отворили преговарачка поглавља након потписивања Преспанског споразума, вец́ сада морамо да променимо Устав да бисмо почели преговоре. Ни један члан Споразума са Бугарском не каже да треба мењати Устав. Рекла сам Макрону да је његова филозофска теза о ЕУ изузетна, али филозофија не може без принципа и вредности. ЕУ је предвидела санкције ако било која држава чланица прекрши основне вредности и принципе. Без темељних вредности нема ЕУ, као филозофије демократије”, рекла је Сиљановска у емисији “Само вистина”.

Сиљановска Давкова изнела је и свој став о томе да ли ц́е у наредних пет година изговарати име “Северна Македонија”.

“Сви знате да сам ја председник ове земље која се по Уставу тако зове. Зашто бих то понављала? Да ли грчке колеге стално говоре Република Грчка? Не. Поштујем договоре. Није тачно да их ми кршимо, вец́ неко други. Мислим да смо веома одговорно приступили Преспанском споразуму, испунили смо своје обавезе и пре истека рокова, али нисам сигурна да је Грчка то урадила”, рекла је Сиљановска Давкова.

(Косово онлајн, 05.07.2024)