Покрет за одбрану Косова и Метохије

Српски манастири на КиМ – богомоље од највећег значаја

Илустрација: Покрет за одбрану КиМ

СРПСКЕ светиње на Косову укључене су међу пет најважнијих светих места на Медитерану. Манастири на КиМ проглашени су богомољама од највећег значаја, са Јерусалимом, Светом Гором, Меком и Ватиканом.

Ово је одлучено на скупу у седишту ЕК у Бриселу, коме је присуствовао и Хозе Мануел Барозо, први човек Савета министара ЕУ. Он је казао да је важна потреба посебне заштите светих места и да она треба да буду извориште међукултурног дијалога, а не конфликата.

Када буду завршене студије и истраживања, биће донета међународна декларација која ће да прецизира степен заштите ових светиња.

– Инсистирао сам на томе да у погледу правне заштите треба раздвојити места која имају пријатељско окружење, попут Свете Горе, Ватикана и Меке, и друга која се налазе у латентној опасности, као што су Јерусалим и Косово – каже за ”Новости” проф. др Сима Аврамовић, који је био учесник скупа.

Он додаје да је главни успех у томе што бисмо се тако нашли уз Јерусалим, што би представљало додатну гаранцију за будућност српског идентитета на КиМ.

(Фондација Пријатељ Божији, 09. 03. 2012)