Покрет за одбрану Косова и Метохије

У понедељак почиње прво суђење у одсуству оптуженима за ратне злочине

У Посебном одељењу Основног суда у понедељак се очекује почетак првог суђења у одсуству. Оптужен је Чедомир Аксић који се терети за ратне злочине које је наводно починио од јануара до маја 1999. године, преноси Теве1.

Специјално тужилаштво је 4. маја 2023. године објавило да је против Аксића подигло оптужницу за ратне злочине и да је новина овог случаја да ће се судски процес одвијати без присуства оптуженог.

Тако нешто је предвиђено и дозвољено новим Закоником о кривичном поступку, тачније чланом 303 којим се предвиђају суђења у одсуству иу случајевима када се оптужени одриче права да присуствује судским расправама.

Међутим, за овакву околност предвиђено је да суд под чијом се пресудом налази одређени кривични предмет, мора одржати рочиште на којем ће одлучити да ли је захтев оптуженог за вођење судског поступка у његовом одсуству основан.

Даље се наводи да се суђење може одржати и у одсуству оптуженог, а да никада није био присутан у кривичном поступку који се против њега води, али да се то може десити само када тужилаштво и суд имају сва средства за обезбеђење оптуженог у поступку.

Поред оптужнице против Аксића, Специјално тужилаштво је 2. маја 2023. године подигло оптужницу против Д.Р., за насиље током рата на Косову, 19. маја 2023. године подигнута је оптужница против Г.П., такође за насиље током рата у Косова, док је 10. јула 2023. године подигнута оптужница против И.Б., за ратне злочине на Косову.

Затим је 14. септембра 2023. године подигнута оптужница против И.Р. и Д.Д., за насиље током рата на Косову, а 2.10. 2023. године подигнута је оптужница против М.Ј., такође због насиља током рата на Косову. За све ове предмете предложено је суђење у одсуству.

(ТЕВЕ1/Косово онлајн, 18.11.2023)