Покрет за одбрану Косова и Метохије

Хил: Присуство Марка Ђурића на вечери коју приређује Блинкен важна порука

Фото: Видео принт

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је данас да сматра да је веома важна порука то што ће министар спољних послова Србије Марко Ђурић присуствовати вечери коју ће на Самиту Нато, овог месеца у Вашингтону, организовати амерички државни секретар Ентони Блинкен за земље чланице Натоа и партнере, преноси РТВ.

У изјави новинарима на брифингу у америчкој амбасади, Хил је рекао да је то, с његове тачке гледишта, веома важна порука.

 

 

“И мислим да је Србија у неколико наврата, укључујуц́и гласање у УН, укључујуц́и помоц́ Украјини на различите начине, па и у њиховим енергетским пројектима и питањима, у великој мери показала да се противи ономе што је Русија урадила и чак осуђује оно што је Русија урадила. Тако да мислим да чињеница да ц́е он седети на тој вечери говори о томе где Србија стоји”, поручио је Хил.

Он је истакао да Самит Нато схватају са највец́ом озбиљношц́у и да је, како је рекао, веома важно да се објаве све добре вести о Нато.

“Нато никада није био толико јак као данас и много тога морамо да урадимо да сви буду свесни да апсолутно морамо успети у Украјини. То се сада догађа и ви то можете гледати из првих редова. Ми смо веома задовољни што ће министар иностраних послова Марко Ђурић бити на вечери са државним секретаром Ентони Блинкеном. Мислим да је Нато самит важан свима, не само члановима”, рекао је Хил.

На питање да ли би Србија да је на путу да постане чланица Нато омогуц́ила вец́у стабилност, Хил је одговорио да је Србија окужена Нато земљама и да је то, како је рекао, интересантна чињеница.

 

 

“Да ли ће Србија изабрати да промени своју војну неутралност, одлучити да промени однос према чланству у Нато, то је на Србији, то је лопта коју она треба да убаци у игру. Није на мени да говорим шта треба да уради. Ја имам своје ставове о томе, али нека Србија сама донесе закључак”, поручио је Хил.

На питање о проширењу Нато, амерички амбасадор је одговорио да је Нато, током деценија, веома јасно ставио до знања да поздравља проширење и земље истомишљеника.

“Мислим да Нато верује да је више боље. И више земаља које деле не само аспирације за Нато, вец́ и одговорност као чланица Натоа помаже Натоу и помаже свему за шта се Нато залаже”, рекао је Хил.

Он је нагласио да није у позицији да предвиђа ко ће бити нове чланице, обим или брзину проширења, осим да каже да је Нато увек имао отворена врата и да ц́е то сигурно наставити.

“Желим да нагласим да су земље као што су Шведска, као најновији члан Нато, и Финска земље за које сам од детињства схватао да су земље које су увек биле увек војно неутралне. И ево их сада у Нато. Тако сам у животу научио да ништа не искључујем”, поручио је Хил.

На питање о томе да ли мисли да је могуће променити политику Натоа о војним трошковима од два одсто БДП-а, као и да неке земје, попут Пољске траже да буде три одсто, Хил истиче да су различита су мишљења о томе, али да је постигнут консензус о томе у Велсу пре много година.

“Већина земаља је то урадила, али не све, и мислим да је фокус на тим напорима. Они такође гледају и на квалитет, не само квантитет, као и оперативност. Мислим да је много питања ту и ја нисам у позицији да говорим о процентима, да ли је то три или четири одсто. Неки људи ће причати о томе”, поручио је Хил.

Како сматра, најважније је да сви схвате да Нато мора да буде јачи, јер се суочава са изазовима да помаже многим земљама које нису њене чланице, али које раде са Натоом, и у Нато су породици, као што је Украјина.

“Јако смо заинтересовани да помогнемо Украјини да се одупре тој одвратној агресији какву нисмо видели много година”, поручио је амерички амбасадор.

На питање новинара да ли Кина представља претњу за Европу и САД, Хил је рекао да Кина представља изазов коју САД сматрају и као претњу, али да постоји огромна разлика између изазова који долазе из Кине и претњи које долазе из Русије.

(РТВ/Танјуг/Косово онлајн, 05.07.2024)