Покрет за одбрану Косова и Метохије

Косметска кандила: Отац Иларион (Лупуловић) – На Косову се опредјељење за Царство небеско и љепота Божијег свијета најбоље виде

Игуман Иларион, Фото: Светигора)

Име: 27. 02. 20121 76 КОСМЕТСКА КАНДИЛА Патријарх са Косова Отац Иларион; Опис: Емисија-Косметска кандила; Тип: аудио/мпег

,,Од Патријарха српског Порфирија очекујемо очинску заштиту и подршку у драматичним временима у којима се налазимо. Како нама монаштву и свештенству тако и вјерном народу потребна је Патријархова миротворачка утјеха љубави, као залог опстанка и будућег повратка на Свету српску земљу. Српски Патријарх треба да нам помогне да своју службу и надаље вршимо предвођени нашим Владиком Теодосијем, који је на распећу заједно са својим свештенством, монаштвом и вјерним народом Рашко-призренске Епархије. Зато је потребно да наша Црква функционише као Тијело Христово коме је глава Христос а сви ми удови Његови у коме све има свој поредак, гдје ће световне власти вршити своју, а црквене своју службу на Богом повјерени начин а и свако од нас у складу са својим позивом и даровима, у славу Божију“- казао је, између осталог, Архимандрит Иларион (Лупуловић) игуман манастира Драганац.

Отац Иларион каже да је Патријарха Порфирија упознао када је почео да одлази у цркву и да га је врло брзо заволио као човјека врло блиског његовом срцу.

,,Сваки мој сусрет са Патријархом Порфиријем Дечанцем за мене је био утјеха и радост. Слика садашњег Патријарха, у мени, везана је за Ковиљско братсво гдје сам га видио најприје као монаха који је кренуо за Светим Савом. Живећи у монашким заједницама монашки живот Патријарха Порфирија Ковиљца текао је на један здрав и дубок начин. Амин и аксиос поводом устоличења Патријарха Порфирија које из манастира Ковиљ, чији је он домаћин, громогласно одјекује најбоље свједочи о њему“- казао је отац Иларион.

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије устоличен је у најсветији трон Пећке Патријаршије као 46. поглавар Српске Православне Цркве.

Говори се ових дана доста о нашем Патријарху и говориће се ако Бог да али она најсветија нит која се пројављује кроз његову биографију, његов монашки живот, је нит његове везаности за Свету Српску земљу Косово и Метохију. Наш Патријарх са Косова је своје власи положио у Свети кивот Светог Краља Стефана Дечанског, гдје га је 1985. године у манастиру Високи Дечани замонашио Владика Бачки Иринеј.

Ово издање емисије ,,Косметска кандила“ посветили смо Свјатејшем Патријарху Порфирију који ће ако Бог да, као живо кандило вјере Српске Православне Цркве, са Трона Пећких Патријараха, на многаја љета свијетлити и освјетљавати Српску православну Цркву и нашу страдалну Свету земљу Метохију и Косово.

Отац Иларион: “Због блаженопочившег Митрополита Амфилохија Црна Гора нам је постала најближа својта и друга кућа“

Отац Иларион се сјетио и веза претходника Патријарха Порфирија на трону Српских Патријараха, блаженопочивших Патријарха Павла и Иринеја али и немјерљивог утицаја нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија, посебно у вријеме највећег страдања када је стизао гдје нико други није могао како би опојао мученике и помогао онима који су остали за њима, мошаштву које је остало да чува наше највеће Светиње и да долива уља у њихова кандила и вјерном народу који је остао да чува српска огњишта да се не угасе.

“Митрополит Амфилохије је био најближи род нашег монаштва. Био је онај добри стриц који долази у наш дом, доносећи са собом утјеху. Само Митрополитово присуство нас је блажило, тјешило и благосиљало. Нисмо га пуно питали, довољно је било само да га гледамо и слушамо. Непроцјењива је била утјеха коју је Бог, преко њега, давао Цркви својој. Због њега нам је и Црна Гора постала као најближа својта и друга кућа. Митрополитов лик се најбоље видио у вашим литијама које су једно од чуда које сам доживио за свога живота. Литије у Црној Гори су највеће чудо савременог доба у коме се види преображавајућа сила Христова која дјелује када ми то Господу дозволимо. У Црној Гори се Христу дало простора за дјеловање јер је на челу тих литија био христолики Митрополит Амфилохије. Нека би његове молитве и даље биле са нама јер су потребне, посебно нама на Косову и Метохији, нашем Владики Теодосију, монаштву, свештенству и вјерном народу. Надамо се да ће, по слободи коју је добио пред Господом, наш Митрополит Амфилохије сада још јаче бити са нама пружајући нам молитвену утјеху“ – каже отац Иларион.

Отац Иларион каже да се на Косову опредјељење за Царство небеско или опредјељење ово што се зове савремени свијет најбоље види. Види се љепота Божијег свијета уз све болести које он носи на свом тијелу.

“У ово вријеме посебно је Епархији рашко-призренској потребна суштинска и братска подршка која највише може да помогне опстанку нашег народа на Косову и Метохији. Битно је да се Владики Теодосију и његовим сарадницима пружи подршка за очување живе Цркве у борби за наша права, безбједност, имовину и идентитет. Потребна нам је подршка са свих страна. Овдје је народ навикао на инциденте и научио да живи са тим. Већина знају зашто су остали на Косови Метохији, знајући да постоји слатки Бог и слатка Црква а да је обличје овога свијета склоно промјенама и пролазности. Живот на Косову нас опредјељује за љепоту Божанског“- каже отац Иларион и позива све да подршку, осим Косова и Метохије, пруже и Црној Гори како би се наставило Свето дјело нашег Митрополта Амфилохија.

 

Извор: Светигора

Пише: Слободанка Грдинић

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије