Покрет за одбрану Косова и Метохије

Отац Велибор Џомић: У зборнику САНУ Косово независно

(Отац Велибор Џомић, Фото: Митрополија црногорско-приморска)

ПОСЛУШАО сам руководство САНУ и прочитао зборник “Учешће Српске академије наука и уметности у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији” и у првом чланку видео да се КиМ помиње као независна држава.

Наиме, у зборнику је објављен текст “Западнобалканска конфедерација” академика Драгоша Цветковића у коме је Косово сврстано у ред независних и међународно признатих држава – Албаније, БиХ, Македоније, Србије и Црне Горе које би биле чланице те конфедерације. Овај академик, иначе математичар, предлаже формирање конфедерације у коју би ушло Косово и ових пет држава.

Ово нам је рекао правник протојереј ставрофор Велибор Џомић, који је урадио анализу Зборника САНУ и закључио да је тзв. Република Косово као “независна држава” први пут од како постоји САНУ, своје место нашла и у неком њеном званичном издању.

Истовремено, академик Драгош Цветковић каже, за “Новости”, да је он само изнео једну идеју, али да ништа није тврдио.

Ја у тексту не тврдим да је Косово независно, већ само износим идеју о стварању западнобалканске конфедерације. Ја нисам ни политичар, ни правник и мене та тема директно не интересује, само сам изнео једну идеју – појашњава академик Цветковић.

Он напомиње да је ово само његово индивидуално мишљење, а не став САНУ. Академија је само, истиче он, штампала зборник у коме се налазе текстови са личним мишљењима академика.

А Велибор Џомић, уз напомену да у Зборнику има и неколико вредних, важних и одговорних радова о КиМ, наводи да је рад академика Цветковића искључиво у функцији међународног признавања тзв. Републике Косово.

Џомић, даље, износи анализу текста овог академика:

– Цветковић је предложио да конфедерацију сачињавају Албанија, БиХ, Косово, Македонија, Србија и Црна Гора. Косово, дакле, за академика Цветковића представља независну и међународно признату државу без обзира на то што тај српски историјски, духовни и државни простор нема те атрибуте. Цветковић је пет независних и међународно признатих држава сврстао са тзв. Републиком Косово. Од пет набројаних држава две нису признале тзв. Републику Косово, али то Цветковића не обавезује. Он чак посредно предлаже да је признају и Србија и БиХ, ступањем у конфедералну заједницу.

Џомић, даље истиче да би у конфедерацији, сходно Цветковићевом предлогу, све државне структуре чланица биле очуване, а међусобне границе би биле отворене.

– За Цветковића, како се види, “државне структуре” тзв. Републике Косово су неспорне и равноправне са државним органима Србије и осталих држава – истиче наш саговорник. – Цветковић предлаже да се на челу Западнобалканске федерације налази Савет, састављен од по три представника чланица. Његово седиште би се периодично премештало у главне градове чланица. Цветковић се залаже и за тзв. војску тзв. Републике Косово. Предложио је и да “Западнобалканска конфедерација” води јединствену спољну политику. Математичар Цветковић, судећи по његовом тексту, нема појма шта је конфедерација и не зна да она не може да има међународноправни субјективитет. Једном речју, Цветковић се залаже да тзв. Република Косово, на било који начин, постане међународно призната држава и чланица УН и ЕУ! На овоме би Цветковићу позавидели и Рамуш Харадинај и Аљбин Курти!

У ЗБОРНИКУ ОБЈАВЉЕН 21 РАД

ЗБОРНИК “Учешће САНУ у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији” штампан је по одлуци Председништва Академије 2018. године, има укупно 238 страница од чега библиографски прилози заузимају 144 стране, а читаво косовско-метохијско питање је стало на 87 страна текста. На тим страницама ставове је изнео 21 академик.

Извор: Новости

Наслов: Покрет за одбрану КиМ