Покрет за одбрану Косова и Метохије

„Такво зло не сме се никада поновити“: Амбасада Русије поводом годишњице НАТО агресије против СРЈ

(Фото: © Sputnik / Александар Милачић)

Амбасада Русије у Београду је, поводом годишњице НАТО агресије на СРЈ, поручила да се такво зло не сме никада више поновити.

Уз подсећање да је одлука о бомбардовању донета упркос основним начелима међународног права, Амбасада у саопштењу наводи да ће Русија наставити одлучно да се залаже за стриктно поштовање универзалних међународно-правних норми, као што је принцип немешања у унутрашње послове суверених држава.

„У том контексту подржаћемо све напоре који ће доприносити томе да Београд и Приштина постигну одрживо и обострано прихватљиво решење које одговара интересима народа Србије и међународном праву“, истиче се у саопштењу и напомиње да су параметри решавања косовског питања дефинисани резолуцијом СБ УН 1244 која и данас игра у решавању тог питања темељну улогу.

 

Амбасада Русије подсећа и да је током 78 дана варварског бомбардовања, које је цинично приказано као „хуманитарна интервенција у име спасавања избеглица“, погинуло око две хиљаде цивила, да је уништен значајни део инфраструктурних и индустријских капацитета земље, као и да је порушено на хиљаде цивилних објеката.

„Примена муниције са осиромашеним уранијумом довела је до неповратног заражавања у низу регија земљишта и подземних вода“, указује Амбасада Русије.

​Како се констатује, огромна штета нанета је архитектури мира и безбедности у Европи и међународној стабилности.
 
 
„Након Југославије, као што се зна, уследила је цела серија западних операција уз примену снаге које су покренуте под пропагандистичким изговорима, без санкције Савета безбедности УН или уз изопачено тумачење мандата додељеног од стране СБ УН“, каже се у саопштењу.

 

Амбасада Русије наводи да су заједничким напорима Москве и Београда у јуну 1999. године напади пројектилима Северноатлантске алијансе заустављени и да се успело да се ситуација око српске покрајине Косово и Метохија врати на политичко-дипломатски колосек.

„Такво зло, као што је била агресија НАТО-а против Југославије, не сме се никада поновити“, закључује се у саопштењу Амбасаде Русије.

Извор: Спутњик