Покрет за одбрану Косова и Метохије

Јовановић: Јаншина идеја о “великој Србији” и “великој Албанији” је пробни балон да се виде реакције

Фото: Н1 инфо

Бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић после вести која се појавила у медијима у региону, да је словеначки премијер Јанез Јанша предложио мирни завршетак распада некадашње Југославије, поделу БиХ и Косова и стварање “велике Србије” и “велике Албаније”, каже да је у питању пробни балон како би се виделе реакције заинтересованих страна.

“Да ли је он то предложио сам или му је неко шапнуо са стране се не зна. Велико је питање да ли је то његова самостална иницијатива или је пуштен као пробни балон да се испита реакција у региону, а нарочито у БиХ и да се види какве су реакције других заинтересованих страна за овај регион, пре свега Немачке и осталих. Тешко је у овом тренутку одредити праву приороду и прави домет такве једне идеје“, рекао је Јовановић за Косово онлајн.

Он је навео да су отворене све могућности, и указао да је идеја дошла из Словеније, која је својевремено била заговорник мирног разлаза СФРЈ.

“Изгледа да је БиХ таква кава је почела већ да постаје замор и за оне који су је стварали, а то су пре свега САД и ЕУ. Можда и они почињу да размишљају и о неком алтернативном решењу. Не заборавимо да је пре око годину-две, па и раније, у америчкој јавности била лансирана идеја о могућности стварања националних држава на Балкану. Мултиетничност изгледа да не пролази, не хвата корене и да би можда требало размислити и о могућности стварања националних држава. То значи да би у том случају дошло до заокруживања Хрватске и Србије, а вероватно би Косово ушло у састав Албаније. Али та идеја није даље елаборирана и пала је у засенак. Сада би то можда био покушај оживљавања те идеје. Нова птица која се пушта из кавеза да се види да ли може да се рачуна на то“, сматра Јовановић.

Указујући да је мало вероватно да је то Јанша сам предложио, Јовановић се запитао ко би онда мога да стоји иза такве идеје.

“Ко је у ЕУ то подстакао? Не верујем да је Немачка. За Француску нисам сигуран. Једно време је Макрон почео да се бави Балканом, али Француска никада није имала неки велики утицај на Словенију. Британија отпада. Да ли су Американци дошли на идеју да Дејтон није функционалан, и да то можда повезују са решавањем питања Косова? Да ли би миран разлаз БиХ био задовољење Србији да призна независност Косова? То би можда била нека компензација на коју они рачунају. Али то је још имагинарно и није у домену реал политике”, рекао је Јовановић.

Према његовим речима, у случају реализације ове идеје, једно решење би утицало на друго, па би можда на крају и дошло до стављања тачке на нека питања.

“Њих мучи довођење независности Косова до међународног признања. Ту су стали, и нема никакве перспективе да дође до тога без пристанка Србије и без печата Русије и Кине. И воће које дуго стоји почиње да трули. Независност Косова ако нема унутрашњи моментум да се стално храни новим признањима, она почиње да постаје проблем. И тога су свесни Америчканци, па можда сад повезују једно с другим. Повремено је та идеја била набацивана – националне државе као пандан мултиетничким“, рекао је Јовановић.

(Косово онлајн, 13. 04. 2021)