Покрет за одбрану Косова и Метохије

Косметска кандила: Др Душица Филиповић – Сусрет са Косовом за мене је био сусрет са свјетлошћу

Фото: Светигора

Име: 17. 04. 20121 br. 82 KOSMETSKA KANDILA Dusica Filipovic;Опис: Сусрет са Косовом за мене је био сусрет са свјетлошћуТип: audio/mpeg

Мислим да смо ми дужни да, на сваком кораку, свједочимо истину, јер је човјек призван да остави трагове за собом умножавајући љепоту око себе. Свој живот и све што радим доживљавам као неку врсту свједочанства истине. Материнство је доминантна карактеристика цијелог мог бића и све што сам радила у животу проистиче из тога да се, прије свега, остварим као мајка, дајући, управо из тог најприроднијег, породичног амбијента, највећи допринос свом народу.“- каже наша драга гошћа у емисији ,,Косметска кандила“ др Душица Филиповић професор на Факултету савремених умјетности у Београду.

Душица додаје да је, с друге стране, њен живот опредијелила двозавичајност.

“Моја веза са Косовом се најприје десила кроз љубав према мом супругу кога сам упознала 1990. године на факултету у Приштини. Управо тај мој прелазак из биолошког завичаја и повезивање са Косовом је отворио моју личност и промијениоо комплетан мој погледа на свијет. За мене је Косово и Метохија један метафизички простор. Сусрет са Косовом за мене је био сусрет са свјетлошћу, озарење које се десило као један потпуни духовни и емоционални преображај. Јер нас, заправо, љубав мијења. Када ми своје срце отворимо за љубав онда се у нама дешава преумљење када ми крећемо да усвајамо и ону другу страну“- каже Душица Филиповић.

У овој, првој од двије емисије ,,Косметска кандила“ у којој је наш гост Душица Филиповић, разговарали смо о њеном раду, областима интересовања…

Душица дивно пише прозу, поезију, прати својим предивним текстовима и дивне слике свог супруга који је академски сликар…види другачије и љепше свијет око себе…дубље осјећа и патњу нашег народа. Посебну драж свему што Душица ради даје то што је њен рад прожет вјером у Бога, љубављу према своје петоро дјеце, према једном Косовцу али и према Метохији и Косову.

Душица нам на врло топао и сликовит начин описује какав је то благослов бити косовска снаха, дочарава нам, веома описно, дивне косовске обичаје када снаха долази у кућу, кад је свадба, кад се рађају унуци да наслиједе име и крсну славу Филиповића.
Душица је мајка петоро дјеце и добитник сребрног и златног Ордена Мајке девет Југовића од наше мајке Цркве-Епархије рашко-призренске.

Др Душица Филиповић је рођена у Чачку. Дипломирала је српску књижевност и језик на Филолошком факултету у Приштини. (2000), магистрирала на Филолошком факултету у Београду одбранивши тезу Мушки и женски принцип у прози Милоша Црњанског (2014). На истом факултету, под менторством др Јована Делића одбранила доторску дисертацију Поетика динамичког идентитета у делима Милоша Црњанског: однос путописно-мемоарског и драмског према романескном.

Звоник с гнездом у ПасјануОд 2016. до 2019. била је ангажована као предавач на Високој школи за васпитаче струковних студија Гњилане са привременим седиштем у Бујановцу на предметима Српски језик, Култура говора и комуникације, Култура младих и комуникације, Књижевност за децу, Увод у проучавање књижевности, Књижевни текст и реторика, Методика развоја говора 3. Тренутно запослена као Факултету савремених уметности у Београду.

Ангажована на предметима Култура говора, Основе академског писања и Академско писање на основним и мастер студијама. Активно учествује на домаћим и међународним научним и стручним скуповима: објавила је више десетина стручних и научних радова, рецензија, поговора и есеја у области књижевности и сликарства.

За свој педагошки рад добијала изузетно висока признања и оцене. Као мајци четворо деце, 2006. године, на Видовдан, Епархија рашко-призренска доделила јој је сребрни Орден Мајке девет Југовића; 2012. године постала носилац Повеље почасног грађанина царског града SIRMIUMA; на Видовдан, 2014. године, као мајци петоро деце, уручен јој је и златни Орден Мајке девет Југовића. За сценарио Велики рат – ћутање и песма (према ком је изведен традиционални Новогодишњи концерт Саборне цркве), године 2018. уручена јој је Грамата Саборне цркве у Београду. Живи у Београду.

У емисији можемо чути и дивне стихове које Душица пише у пјесмама ,,Расејани“ и “Шапат над Зочиштем“ као и прозу и текст ,,Где се гнезди Косова сунце“.

Ово је први дио разговора са др Душицом Филиповић. Други дио ћемо чути у нашој наредној емисији.

Аутор емисије: Слободанка Грдинић

(Светигора, 17. 04. 2021)