Покрет за одбрану Косова и Метохије

Живадин Јовановић: Ко покушава да одустане од Резолуције 1244?

Фото: Медија центар Београд

Председник Београдског форума за свет равноправних и некадашњи министар иностраних послова СРЈ Живадин Јовановић скреће пажњу да, како каже, шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров није због необавештености или нереалне процене дао изјаву о опасности ,,покушаја одустајања од Резолуције 1244, преноси Тан‌југ.

Јовановић је у писаној изјави упитао да ли се у те ,,покушаје“, можда, убраја ,,закулисно ангажовање Словеније за прекрајање граница које претпоставља бар два ‘одустајања’ –  од Дејтона и од Резолуције 1244“.

Каже да је изјава Лаврова током недавне посете шефа српске дипломатије Николе Селаковића Москви, да ,,у покушајима одустајања од Резолуције 1244 видимо опасност“ када је говорио о питању будућег статуса Косова привукла пажњу наше јавности.

Он је, међутим, додао да у извештајима медија о тој посети нема назнака ко ,,покушава да одустане“ од опште-обавезујућег правног документа најодговорнијег органа за питања мира и безбедности.

Јовановић је рекао да је Лавров поновио подршку Русије принципијелним ставовима и легитимним интересима Србије, да Косово треба да остане приоритет СБ УН, као и да резолуција 1244 треба да се изврши у целини.

Навео је и да, судећи по извештавању медија, прва посета министра Селаковића Москви протекла у знаку афирмације значајних достигнућа у сарадњи и обостране одлучности да се тренд јачања стратешких односа настави и у наредном периоду.

Извор: Kosovo Online
Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије