Покрет за одбрану Косова и Метохије

Предраг Васиљевић: Ново изненађење за јавност — српски „нон пејпер“ који би могао да шокира Запад

Фото: © AFP 2021 / MANDEL NGAN

У специјалном дипломатском рату који има за циљ да Србија одустане од Косова и Метохије и да Босна и Херцеговина постане унитарна држава, посегло се за новим оружјем – нон пејпером. Али, многи би били изненађени ако би у јавност одједном исцурио – „српски тајни папир“.

Иако тај нон пејпер не постоји, а сигурни смо да званичници у Београду уопште и не раде на њему, могли бисмо слободно да претпоставимо да би он, када би настао, био потпуно другачији од ових који су пуштени у јавност.

Подсетимо, најпре је такозвани словеначки папир (званична Љубљана демантовала његово постојање) узнемирио духове на Балкану јер предвиђа поделу Босне и Косова, цепање граница и стварање етничких држава.

Потом, уследио је наводни „немачко-француски“ нон пејпер (Берлин и Париз негирали да постоји), лансиран из Приштине, који „нуди“ Београду бројне уступке да би Србија учинила „само једно“ – признала независно Косово.

Али, уместо тих „пробних балона“, лукавих и непристојних понуда, вишеструко демантованих идеја и предлога, вратимо се на непостојећи нон пејпер Србије.

Шта би могао да садржи тај незванични папир и зашто би многе штрецнуо и избио им адуте из руку?

Србија би најпре могла да изнесе шокантан предлог:

— Да се убудуће обавезно и дословце, апсолутно поштују сви међународни споразуми правно важећи за судбину целовите Босне и Херцеговине и Косова и Метохије у оквиру Србије – Дејтонски мировни споразум и Резолуција 12 44.

Београд би, затим, могао жестоко да узбурка страсти на Западном Балкану предлогом:

— Да се Републици Српској врате све дејтонске надлежности које су јој отете бахатом узурпацијом и силеџијском политичком самовољом високих представника у последње две деценије.

Даље, српски нон пејпер могао би опасно да узнемири регионалне и западне духове и идејом:

— Да се поштују и одмах, без одлагања примене баш све договорене одредбе Бриселског споразума укључујући и формирање Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Тајни београдски папир могао би потпуно да протресе западну конструкцију утемељену у овом делу Европу поруком:

— Да је Србија спремна да Албанцима на Косову и Метохији, на основу међусобног договора и одлуке СБ УН, омогући такву суштинску и територијалну аутономију какву нису забележили модерна политичка и правна теорија и пракса.

Српски нон пејпер имао би и завршну напомену која би баш усталасала и узбудила јавно мњење западних и регионалних центара:

— Да Србија све ове циљеве неће постизати насилним средствима, ратом, једностраним потезима већ искључиво кроз договоре, сарадњу, компромис са суседима и уз сагласност Европске уније, великих сила и чланица СБ УН.

Рат нон пејперима је тек почео. Симболички, кренуо је поново баш из Словеније. У току је заузимање стартних позиција, престројавање, загревање пред жестоке окршаје.

Важно је знати да и Србија има убојито оружје. Тајни папир који још – не постоји.

Као што је демантовано и постојање оних западних папира чији садржај је већ објављен.

Ко разуме, схватиће.

(Спутњик, 28. 04. 2021)