Покрет за одбрану Косова и Метохије

Милош Земан: Признање Косова је грешка

Фото: © Sputnik / Алексей Витвицкий

Председник Чешке Милош Земан поручио је да и даље верује да је признање независног Косова грешка, а од новог сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Прагу очекује да ће додатно ојачати одличне билатералне односе и поспешити економску сарадњу две земље.

Председник Чешке је у интервјуу за Магазин ЦорД рекао да посебност веза две земље може да илуструје и чињеница да ће предстојећа посета председника Вучића бити прва званична председничка посета од избијања пандемије, а потврдио је да ће дугогодишњи одлични билатерални односи и јачање сарадње са посебним освртом на економске везе и подршку међусобним инвестицијама бити теме новог сусрета двојице председника.

Земан је нагласио и да није променио мишљење и да, као и током своје посете Београду у септембру 2019, верује да је признање независног Косова грешка, пренео је Танјуг.

Он је рекао и да је о овом питању разговарао са највишим уставним званичницима своје земље, али да се они нису сложили са њим, а да с обзиром на демократско уређење мора да поштује мишљење већине.

Председник Чешке и даље верује у неопходност ширења ЕУ, а то по њему подразумева и чланство Србије и поручио је да је његова земља спремна да помогне Србији у процесу трансформације.

Он је посебно нагласио да се Чешка пажљиво припрема за другу половину 2022. године, када ће поново председавати Саветом ЕУ, потврдивши да ће проширење Уније бити високо на листи приоритета током чешког председавања.

Милош Земан је рекао и да подржава иницијативе за јачање сарадње са државама које нису чланице ЕУ, попут Србије путем В4 плус формата, конкретно кроз Међународни Вишеградски фонд, а учешће председника Вучића на Самиту В4 у Чешкој у октобру 2019. године доживео је као још једну потврду одличне сарадње В4 и Србије.

 

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Спутњик, 6.5.2021)