Покрет за одбрану Косова и Метохије

Косметска кандила: Милош Ковић и Милутин Поповић Захар (2019)

Фото: Покрет за одбрану КиМ/Новости/Светигора

Име: 26. 06. 2021 КОСМЕТСКА КАНДИЛА КОВИЋ И ЗАХАР;Опис: ВидовданТип: audio/mpeg

 

У сусрет Видовдану вашој пажњи препоручујемо разговоре из архиве нашег Радија које смо за ову емисију 2019. године водили са проф. др Милошем Ковићем и Милутином Поповићем Захаром.

 

  • Милош Ковић“Са Косова се не враћамо исти. Косово је “грдно судилиште” за цио свијет”
  • Милутин Поповић-Захар – открива како је створио пјесму Видовдан

 

О Видовдану 2019. љета Господњег на Радију Светигора почела је нова емисија ,,Косметска кандила“, емисија о светињама Свете српске земље и актуелним дешавањима на Косову и Метохији.

О Косовској бици, светолазаревском завјету, рефлексијама косовског боја до наших дана разговарали смо са српским историчарем проф. др Милошем Ковићем ванредним професором на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

Milos Kovic- Foto Marija Jankovic“Потребно је да чувамо и сачувамо Завјет. Ми треба да чувамо наше завјете и нашу вјеру и онда ћемо побиједити. Не треба се плашити, треба сачекати, треба се сачувати, ако треба и јунак бити, (што не морам ни да говорим нашим Србима у Црној Гори), који су то јунаштво много пута доказали. Ово сада је само један историјски тренутак, који ће проћи, а ми, наша дјеца и наши потомци ћемо остати. Уколико останемо у Завјету ми ћемо побиједити, уколико га напустимо- изгубићемо. Иако ја заиста имам безграничну вјеру у историјску судбину и историјски вход у погледу српског народа ипак је много тога на нама. Ми сад имамо слободу да одаберемо а са слободом долази и одговорност. Онако како одлучимо, тако ће нам и бити. На Косову се свачији траг брзо препозна. Кажите ми шта мислите о Косову и ја ћу вам рећи ко сте. Јер, тада свједочите о себи-о свом моралу, вјери, тазуму и образовању“-каже др Ковић.

О томе како је настала пјесма ,,Видовдан“ говорио нам је творац једне он најчувенијих, најпопуларнијих и најомиљенијих пјесама међу Србима Милутин Поповић Захар магистар и докторант међународног права, композитор, аранжер, виолиниста, поета и сликар.

Milutin Popovic Zahar“Видовдан” је чувена патриотска песма коју је Захар написао 1989. као једну од десет за издање РТС-а, поводом 600 година Косовске битке. Он каже да му више од свега значи благослов блаженопочившег Патријарха Павла који је добио након првог извођења ове пјесме.

“Пјесма је настала тако што сам ја позван од стране директора ПГП-а и он је рекао да га је замолио секретар патријарха Павла да се, пре прославе 600 година од Косовског боја, направи 10 песама о Косову. Избор је пао на мене, не знам како ни зашто. Било је ту и других добрих композитора, али ја сам добио и изгледа да сам оправдао поверење. То је најбоље што сам урадио у животу. “Видовдан” пева пола света, не само Срби – каже Захар.

Слободанка Грдинић

(Светигора, 26. 06. 2021)