Покрет за одбрану Косова и Метохије

Шта је човек ако изгуби домовину: Сећање на пилота Зорана Радосављевића погинулог у НАТО агресији

CC0 / /
Пре тачно 23 године, бранећи небо Србије од НАТО агресора, погинуо је најмлађи пилот Војске Југославије, мајор Зоран Радосављевић (34) у окршају са и бројчано и технички много надмоћнијим непријатељем.
 
У време почетка НАТО агресије на СР Југославију, 24. марта 1999. Зоран је био у својој јединици, 127. ловачкој авијацијској ескадрили „Витезови“ која је била смештена на војном аеродрому „Батајница“, крај Београда. Тај аеродром је већ у првим данима агресије био жестоко бомбардован од НАТО авиона.
 
Његов авион МИГ-29, према званичној верзији, оборен је у ширем рејону Лознице али су олупина и тело пронађени недалеко од места Теочак код Бијељине у рејону Мајевице, на територији Републике Српске. Са њим је те вечери оборен и мајор Слободан Перић који се спасио искакањем.
 
Тело храброг пилота пронашла су два дечака од 16 и 17 година, и управо захваљујући њима, Зоран је сахрањен.
 
Труп авиона био је на ливади, кљун на једној планини, а његово тело са седиштем на другој. Српски дечаци су уз помоћ приручних носила направљених од мердевина и једног ћебета, тело храброг пилота спустили са планине до положаја војника Републике Српске, који су га пешице преко њива пренели у болницу у Лозници.
Убрзо су дошли амерички војници и малтретирали мештане да кажу где је пилот, причала је касније Зоранова мајка.
 
Зоран је сахрањен три дана касније на гробљу у Београду уз највише војне почасти.
 
По речима мајке Радмиле, приликом њиховог последњег сусрета, дан пре погибије, молила је Зорана да не лети. Он јој је тада рекао:
 
„Мама, морам. Шта је човек ако изгуби своју домовину? Ми пилоти морамо да преузмемо први удар на себе и тако спасемо бар неко дете у овој земљи.“
Пилот Зоран Радосављевић посмртно је одликован Медаљом за храброст и унапређен у виши чин. Главна улица у београдском насељу Батајница данас носи његово име. По њему је названа и годишња награда, која се од 1999. године, додељује најбољем студенту одсека за ваздушни саобраћај на Саобраћајном факултету у Београду
С обзиром да је био пасионирани једриличар, након његове погибије у септембру 1999. једриличари из ЈК Поларис и београдског ЈК Ламар започели су са одржавањем меморијалне једриличарске регате која носи његово име – Зокијева регата.
 
Лола Ђорђевић