Покрет за одбрану Косова и Метохије

Зоран Чворовић: Историјска одлука Сабора СПЦ за окончање македонског раскола

Професор Правног факултета у Крагујевцу Зоран Чворовић оценио је да данашна одлука Сабора Српске православне цркве (СПЦ) “донета с циљем окончања македонског раскола има историјски значај” за њу и све помесне православне Цркве, али и православне Словене, напомињући и да је “нанет озбиљан ударац папистичким претензијама” васељенског патријарха Вартоломеја.

“Најпре се мора поздравити одлука Светог Синода ‘Македонска православне цркве (МПЦ)’ да прихвати аутономију у оквиру СПЦ, која јој је дата актом Светога архијерејског сабора СПЦ још далеке 1959. године”, рекао је правни историчар Чворовић, за агенцију Бета.

 

Према његовим речима, “овим су македонски епископи после толико деценија напокон показали зрелу канонску свест и пастирску одговорност за спасење своје пастве”.

“Данашњом одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ потпуно су анулирана дејства неканонског акта Цариградске патријаршије од 9. маја, којим је ‘МПЦ’ призната за канонску цркву”, нагласио је Чворовић, као и да је потврдјено да Српска црква има јурисдикцију над аутономном МПЦ а не Васељенска патријаршија.

Он је нагалсио да је тиме “нанет озбиљан ударац папистичким претензијама патријарха Вартоломеја и његовом покушају да друге помесне Цркве признају тобожњу апелациону судску надлежност Цариградске патријаршије, на основу које је донет неканонски акт од 9. маја”.

Такодје је, додао је, “одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ нанет озбиљан ударац још једној папистичкој претензији Фанара, његовом покушају да присвоји дијаспору других помесних Цркава”, јер се, за разлику од акта васељенског патријарха, овом одлуком “признаје аутономној ‘МПЦ’ јурисдикција над македонском дијаспором”.

Он је истакао и да је “питање коначног имена македонске Цркве, Свети архијерејски сабор СПЦ везао за сагласност која ће се око тога постићи са свим помесним православним Црквама, а не само хеленофоним”.

То је, рекао је, “важан допринос очувању јединства васељенске Православне Цркве, као и јединства православних балканских Словена, а истовремено тежак ударац панхеленистичким тежњама фанариота”.

Пема његовим речима, да би се коначно дошло до “успостављања литургијског и канонског јединства измедју СПЦ и ‘МПЦ’ као аутономне цркве у оквиру СПЦ, неопходно је да се измене одредбе највишег организационог акта ‘МПЦ’, те да се сходно саборском акту од 1959. године предвиде одговарајућа стварна и почасна права српског патријарха”.

“Тек после тога се може говорити да је процес њеног враћања у крило мајке-Цркве окончан”, рекао је Човоровић.

(Бета, 16. 05. 2022)