Покрет за одбрану Косова и Метохије

Руска црква поздравља одлуку СПЦ о признању аутокефалности МПЦ

Фото: Пиксабеј

МОСКВА – Руска православна црква поздравља одлуку Српске православне цркве да призна аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, изјавио је заменик председника Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, протојереј Николај Балашов.

Он је оценио да је то радостан догађај и најавио да ће о њему на наредном састанку разговарати Свети синод Руске православне цркве.

“Радујемо се заједно са нашом браћом Србима и Македонцима. Дуго смо чекали овај догађај и сада је дошао час воље Божије. Верујем да ће Свети синод Руске православне цркве на следећем састанку дати одговарајући одговор на вест коју смо примили“, рекао је Балашов за Тас с.

Патријарх српски Порфирије објавио је у уторак на заједничкој литургији у Саборном храму у Скопљу на празник Светог Ћирила и Методија да је Свети Сабор Српске православне цркве донео одлуку да одобри, благослови и призна аутокефалност МПЦ-ОА.

Казао је и да је Сабор ставио у дужност Синоду СПЦ и патријарху да заједно и у сарадњи са архиепископом Стефаном и Синодом МПЦ-ОА разради све техничко-организационе детаље и да ће након тога уследити црквено проглашење званичним актом, преноси Танјуг.

Додао је да ће све помесне цркве бити обавештене и позване да и оне прихвате статус аутокефалност МПЦ-ОА.

Претходно су 19. маја Српска и Македонска православна црква одржале прву заједничку службу после више од пола века у Храму Светог Саве у Београду.