Покрет за одбрану Косова и Метохије

Димовић: Најдраже ми што сам видео заставе са Косова и Метохије на којима пише “нема предаје”

Извор: Снимак екрана

Чланови хип-хоп колектива “Београдски синдикат” , одржали су прошлог викенда пред препуним стадионом “Ташмајдан” свој први концерт после 10 година у Београду, а један од чланова бенда Феђа Димовић каже да зна да ће бити критика после овог концерта, јер постоји одређени број људи којима није одговарало што се у центру Београда скандирало Косову и Метохији, што се клицало Србији, Црној Гори и Републици Српској, пишу Вечерње Новости.

“Био је то један од најсветлијих тренутака у нашој каријери и дефинитивно најбољи концерт БС до сада, имајући у виду све што се десило, проток времена, кишу која је пала и фантастичну публику која ниједног тренутка није помислила да оде са стадиона, већ је онако покисла до голе коже испратила сваку песму громогласно, уз гомилу емоција”, покушава да за “Новости” Димовић да сумира утиске који се још нису слегли, додајући да све доживљава као предиван сан који као да се десио неком другом и много је срећан због тога.

Верујем да нисте ни помислили да прекинете концерт због кише?

Све метеоролошке прогнозе, а пратили смо озбиљне сајтове које користе људи из филмске индустрије, говориле су у прилог томе да ће киша престати пре самог наступа. Показали су се непоузданим, као и свих претходних дана, јер је на крају сва киша која је требало да падне тих дана, пала на самом концерту. То смо у првом тренутку доживели као баксуз, али како су се ствари развијале, доживели смо на крају то као велики благослов. Јер да киша није пала, концерт би био одличан, а овако са кишом и људима који су се показали витешки, нарочито јер је било мале деце и старијих, то је легендаран концерт.

У публици је било застава Србије и Русије?

Видео сам многе заставе, најважније ми је да сам видео заставу Србије, драго ми је да видим и заставу Русије, али најдраже, што сам видео заставе са Косова и Метохије на којима пише “нема предаје”, што је и била порука овог концерта и ствари које су се могле чути на њему. Све наше поруке са бине и оне од публике су биле поруке љубави према нашем народу и земљи. Најдивније од свега је што упркос огромном броју људи, није било ниједног инцидента. Људи су делили кишобране, позајмљивали кабанице, била је братска атмосфера. Баш у духу нашег слогана “сви заједно”, јер годинама покушавамо да превазиђемо поделе, да будемо стожер који ће народ окупљати, а не делити. Јер је тих подела превише. Знам да ће бити критика после овог концерта јер постоји одређени број људи којима није одговарало што се у центру Београда скандирало Косову и Метохији, што се клицало Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Како испливати из вртлога подела?

Постоје паралелна стварност и реалан живот. Поделе се много више фабрикују у сајбер простору и медијима, док људи ипак желе да воле и буду међусобно браћа у многим ситуацијама. Делује утопијски, али љубав и добро на крају побеђују као што каже наша песма “Љубав у инат”. Можда треба као појединци да више живимо наше животе, уместо што смо удубљени у мобилне телефоне, вести, што није наш живот. Кад одете међу људе, на нашем концерту, на литургији или неком трећем скупу где се пропагира нешто добро, видећете да су људи и солидарни и разумни, да су спремни да поделе са другима. А доживљавамо да је јавно мњење нешто што се пише на “Твитеру”, где обитава мали промил људи пуних мржње и од тога се прави неки утисак или реално мишљење. Телевизије доводе неке људе који износе, наводно, релевантне ставове, а заправо не представљају никога осим сами себе. И онда дођу анкете, када се анкетирају реални људи, и видимо да је њихово мишљење потпуно супротно од онога што се намеће кроз медије или друге канале. Конкретно, колико има ТВ канала или прича на интернету како ми сад треба да одустанемо од Косова и Метохије, да треба да се уведу санкције Русији, да је Европа, као, једина алтернатива. А онда анкете покажу да народ мисли све супротно од оног што се намеће.

Ипак, притисци су свакодневни…

У Србији стално слушамо те ми смо овакав народ, те онакав, углавном неке негативне приче. А ја баш мислим супротно, да је Србија показала да овде живе слободни људи, који мисле својом главом и који и даље цене основне принципе као што су истина, правда, слобода… Искрено се надам да ће и поред свих притисака тако и остати. Можда политичари на крају нешто одлучују, али они морају да слушају такт који удара народ.

Бреговић је рекао да бити поштен на овим просторима, то му дође бити приглуп?

Зависи од тога где се вреднује. Ако се вреднује у дигиталном монетизованом свету, онда то није нешто што може добро да се наплати. Али, ако схватимо да живот није само новац, него што и Свето писмо каже, да се не живи само од хлеба него да је потребно и нешто мало више, што излази из обичног рација, а то је духовност која нам је свима потребна, онда бити поштен човек и живети у складу са Божјим заповестима и те како вреди. То ће се највише вредновати на највишем суду. Треба волети људе, своје ближње и молити се и за оне који вам не желе добро.

Упркос свим вашим песмама, многи мисле да је “Говедина” из 2002. највише критиковала власт, што, како тврде, ниједна друга није успела да понови?

Против нас се годинама води одређена кампања да се унизи то што радимо и лепе нам се етикете, као контрамере од оних који се залажу за нешто друго. Што се тиче “Говедине”, то је спрдња од песме. Ту се критикују људи на основу неких физичких мана и површних утисака. Имамо много озбиљнијих и дубљих песама од ње. “Говедина” је била у то време велика сензација и многи људи нас и даље гледају кроз њу, а етикете да смо уз ову или ону власт нам дају они који не знају наш рад. Значи, они знају за “Говедину”, можда за “Систем те лаже” или “Дивљину”, и онда БС на основу њих сврставају у неке калупе.

(Вечерње новости/Косово онлајн, 19. 06. 2022)