Покрет за одбрану Косова и Метохије

Шарпинг: Шолцова порука била јасна, Србија не може да постане чланица ЕУ без признања ”Косова”

Извор: КоССев

Извор: Клан Косова (Текст је изворно преведен са албанског)

Бивши немачки министар одбране Рудолф Шарпинг каже да је порука немачког канцелара Олафа Шолца, током посете Западном Балкану, била јасна – да Србија не може да постане чланица Европске уније без признавања независности Косова.

„Ја бих тврдио да иако се Србија доживљава и понаша као савезник Русије, Србија је земља која треба да добије врло јасну поруку и немачки канцелар је ту поруку дао, врло јасно, да ако не поштујете и признајете Косово као независну државу, онда немате шансе да постанете чланица Европске уније и да ближе сарађујете са ЕУ пре него што постанете чланица”.

„Да, ово је била врло јасна порука која отклања сваку нејасноц́у и ја је снажно подржавам“, каже Шарпинг.

Шарпинг је у Инфо магазину на Клан Косова такође говорио о реакцији председника Србије Александра Вучића након ове Шолцове изјаве.

„Оно што је, мислим да је Вучиц́ био изненађен, јесте јасна и јавна формулација, не верујем да је био изненађен садржајем поруке, али формулацијом којом му је порука дата, можда, не знам, јесте, за нас нема смисла да сада спекулишемо“.

„Порука је била јасна и сада морамо да пронађемо практична питања корак по корак и знам да има много предлога на столу да пронађемо начин, као што смо урадили са Немачком касних 1960-их и почетком 1970-их, да постигнемо споразум. Корак по корак смањивањем тензија и свакодневним животом грађана, за које радимо, бољим животом него раније“, каже Шарпинг.

(КоССев, 17. 06. 2022)