Покрет за одбрану Косова и Метохије

Београд и Приштина постигли нови договор у Бриселу, Лајчак објавио документ

© Sputnik / Лола Ђорђевић
Делегације Београда и Приштине у Бриселу усвојиле су мапу пута за примену споразума о енергетици усвојеног 2013 године, саопштио је данас специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак.
 
Лајчак је на Твитеру оценио да је то „велики корак напред“.
 
„Са великим задовољством могу да објавим да су Косово и Србија управо усвојили Мапу пута за примену енергетских споразума у оквиру дијалога под покровитељством ЕУ“, навео је Лајчак.
 
Он је објавио и документ на енглеском језику, као и фотографију са представницима делегација Београда и Приштине.
 
 
Након постизања договора о мапи пута за примену споразума о енергетици, делегације Београда и Приштине наставиле су билатералне разговоре са ЕУ посредницима у оквиру данашње рунде дијалога на нивоу главних преговарача.
 
На агенди поподневних разговора, који се воде у Европској служби за спољне послове у Бриселу, налази се финализација декларације о несталима, али и друга питања као што су регионална сарадња, достављање лекова српске производње на простору Косова и Метохије као и безбедност српског становништва у јужној српској покрајини у светлу све већег броја инцидената.
 

Борељ поздравио споразум

 
Високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ изразио је, у телефонском разговору с председником Србије Александром Вучићем, задовољство напретком оствареним у дијалогу Београда и Приштине на састанку главних преговарача и специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, који су усвојили мапу пута у примени споразума о енергетици.
 
Вучић је том приликом истакао да је Србија опредељена за дијалог као једини начин решавања отворених питања и постизања одрживог договора у корист свакодневног живота Срба и Албанаца, као и мира и стабилности у региону, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.
 

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ