Покрет за одбрану Косова и Метохије

Аљиу: Пројекат изградње пруге Приштина-Драч до краја године

Извор: Репортери

Министар за животну средину, просторно планирање и инфраструктуру Љибурн Аљиу изјавио је да се очекује да израда пројекта за изградњу железничке пруге Приштина-Драч буде завршена ове године, а како је навео, за пројекат се из буџета издваја 1.980.000 евра, преноси Кљан Косова.

„Оформили смо групу и одмах смо припремили пројектни задатак. То је заједнички пројекат и требало би да га финансирају обе земље. Албанија ће да финансира 51 одсто пројекта, док ће 49 одсто финансирати Косово. Имамо буџет од 1.980.000 евра и очекује се да ц́е израда пројекта бити завршена ове године, а онда ц́емо се бавити израдом дизајна“, рекао је Аљиу.

Како је истакао, овај коридор је још од времена Аустроугарске служио за излаз на Јадран из унутрашњости Балкана, а за Косово је веома важан јер ће се роба из луке Драч дистрибуирати преко Приштине у регион.

„Ово је добра прилика за економски развој Косова”, навео је он.

Аљиу је рекао да ц́е Приштина бити сува лука за Драч.

„Биц́е то сува лука луке Драч, тренутно се развијају суве луке широм света, потребно је да се на удаљености од око 200 километара пошаље роба и одатле дистрибуира, а погодно место за овај посао је Приштина“, рекао је он.

(К.К/Косово онлајн, 21. 06. 2022)