Покрет за одбрану Косова и Метохије

„Покрет за одбрану КиМ“ после навода РСЕ: Никада и нигде ни споменули насиље, било који вид екстремизма, ескалације и сукоба

Небојша Јовић (Илустрација - Покрет за одбрану КиМ)

Трагом вести да Полиција Косова има сазнања о деловању српских „илегалних група или организација на Косову, те да Специјално тужилаштво из Приштине води истрагу против неких од њих, Радио Слободна Европа је раније овог месеца идентификовала, како је навела, још неке организације, које се, како овај медиј описује, „уклапају у опис екстремно десничарских организација, које имају средњовековни дух мистичног православља“, како их је назвао косовски премијер такође у интервјуу за исти медиј.

Он је у ранијим изјавама за локалне медије на Косову рекао како су те организације „једном ногом у Београду, а другом у Москви“.

Покрет за одбрану Косова и Метохије једна је од организација коју је РСЕ идентификовала као једну од (потенцијално) таквих група.

Описујући наводе да су формирани 2020. године, а да је повереништво отворено и на самом Косову почетком ове године, наводе да је за главног повереника именован Небојша Јовић из Северне Митровице, док су чланови и из српских средина јужно од Ибра, Звонко Михајловић из Штрпца и Ненад Којић из Витине.

Подсетили су на прокламовану вредност самог Покрета а то је да ће повереништво организације радити на „очувању покрајине у саставу Србије“.

Почетком марта је овај Покрет упутио је и „апел за подршку Русији“, осуђујући то што је Србија подржала Резолуцију УН, којом се осуђује агресија на Украјину.

„Зато најоштрије осуђујемо овај срамотни гест који је супротан најважнијим традицијама и животним интересима српског народа“, РСЕ је издвојила у опису Покрета за одбрану Косова и Метохије.

Управо поводом ових написа, огласило се „повереништво“ покрета, контактиравши наш портал, са нагласком на томе да желе поново да, како наводе у допису, „јасно ставе до знања“ да су су методе њихове борбе политичке и ненасилне а да се залажу за пуно поштовање резолуције 1244 и Устава Србије.

Нагласили су да прављење терена за евентуалне сукобе, праве други, и да они нису адреса за такав екстремизам.

„И чуди да се истражитељима из РСЕ нису ти ‘други’ јавили као могући екстремисти? Они који 10 година фингирају сукобе са институцијама, а које исто тако 10 година никако да напусте“.

Главни повереник Небојша Јовић казао је они нису контактирали редакцију РСЕ, јер им „намера није да демантују медије“, већ да локалну јавност подсете на идеје које они заступају – „увек ненасилно“, уз пуно поштовање права на „слободу говора и мишљења“, наводи.

У наставаку објављујемо њихово саопштење достављено нашој редакцији, које потписује Јовић. Иначе, овај активистички покрет није регистрован у косовском систему.

Косметско Повереништво Покрета за одбрану Косова и Метохије, подсећајући на наш јавно изнет став непосредно по формирању Повереништва, поново јасно ставља до знања да су методе наше борбе ненасилне, неекстремистичке, политичке, уз пуно поштовање резолуције 1244 и Устава Србије!

Дакле, никада и нигде нити смо споменули насиље и било који вид екстремизма, ескалације и сукоба, нити смо на сукобе позивали, а поготово нисмо било шта насилно учинили!

Право да се ненасилним и политичким средствима боримо за останак Космета у Србији, дају нам: Устав Србије, иначе важеће и признате државе чланице Уједињених Нација и једине државе на простору Космета; Чињеница да Косово није чланица УН, самим тим ни правнои призната држава; резолуција 1244 по којој је Косово и Метохија део Србије као правне наследнице СРЈ!

Повереништво Покрета за КиМ од својих активности имало је више саопштења и два апела на терену: Апел поводом референдума о промени Устава и апел подршке братском руском народу где смо позвали украјински народ да заједно са браћом и нашом и њиховом, Русима, доведу до моменталног, преко потребног мира, као и захтев да Запад престане са методама једноумља, малтретирања и шиканирања Руса широм Европе.

Ни у једном саопштењу, ни на једном протесту – апелу, нити један насилан потез, гест или позив који садржи насиље – није направљен! Нити ће бити.

А наше политичке активности на очувању србске покрајине Косово и Метохија у саставу Србије, нити ће престати, нити се претњи уплашити, нити занемети!

Могу нас због ненасилних и на праву заснованих активности наших, прегањати разни антисрбски медији.

Може Приштина да, уз Покрет за КиМ, забрани и сваку другу србску организацију. Може да покуша да забрани и ‘мистично Православну веру средњег века’ (како је А. Курти назива), па и презимена србска и националност србску.

Може провоцирати и сукобе са нама, иако без икакве потребе и разлога, већ из чисте бахатости и хира. А можда и по братској молби званичног Београда, да нас у његово име на било који начин ућутка и елегантно или грубо спречи у изношењу ставова наших, иначе директно супротстављених свирепој издаји његовој...

Може нас можда и сама БИА, инспекторат или полиција Србије на административном прелазу или у остатку Србије привести (не би био први пут да се родољуби прогањају, а издајници награђују и богате)

Међутим, како већ рекосмо, ми у Бога верни, као ‘мистични православци средњег века’ – од борбе за истину и правду одустати нећемо.

Понављамо, ненасилним, политичким средствима и снагом права и аргумената.

И од нас ‘мистичних Православаца’ нико не треба да зазире нити нас се плаши! Лаж, насиље, освета, нису „оружје нити нас нити вере наше“.

Од нас нити србски, нити албански, ни било који трећи народ, никада никаквих опасности од екстремизма нити стварања услова за ескалацију, имати неће. Али исто тако, на сваки акт директног угрожавања живота наших или породица наших, наравно да ћемо одговорити и настојати да се ефикасно одбранимо. Понављамо – одбранимо.

Ескалације и претње, празне наравно, али ипак претње, тензије и прављење терена за евентуалне сукобе, праве неки други.

И чуди да се истражитељима из РСЕ нису ти „други“ јавили као могући екстремисти? Они који 10 година фингирају сукобе са институцијама, а које исто тако 10 година никако да напусте.

Можда зато што су сви они истовремено посланици и министри, од користи и „матичној“ Приштини и Приштини наклоњеном Београду“?!

На крају да нагласим да смо ми, чланови Покрета за КиМ почаствовани, поносни, што смо у друштву часних, поштованих, угледних, родољубивих, ненасилних и у бога верних интелектуалаца, јавних личности, свештеника – којима се такође било какав екстремизам и позив на било какво насиље не могу приписати; већ само јак карактер, мудрост, интелект, непоколебљивост и родољубље.

Косово и Метохија је било, јесте и остаће неодвојиви део Србије!

(КоССев, 25. 08. 2022)

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ