Покрет за одбрану Косова и Метохије

Донета одлука о српском кандидату за награду „Оскар“

© Фото : Јана Лозева
Селекциона комисија Филмског центра Србије (ФЦС) за избор српског кандидата за награду „Оскар“ донела је 20. септембра 2022. године одлуку да филм „Мрак“ Душана Милића буде представник Србије у трци за 95. доделу награда Америчке академије филмске уметности и науке, у категорији за најбољи међународни филм (International Feature Film Award).
 
Комисија је радила у саставу: редитељ Иван Икић (председник комисије), редитељ и продуцент Стефан Иванчић, сценариста и редитељ Вук Ршумовић, глумица Оливера Викторовић, филмски критичар Божидар Зечевић, монтажер Драган Петровић и сценариста Коста Пешевски, чланови, преноси РТС.
У образложењу, комисија је истакла:
 
„Филм „Мрак“ прати неколико дана живота једне породице унутар издвојене и незаштићене енклаве на Косову и Метохији. Тензијом, атмосфером, вештим филмским језиком и елементима хорора, филм нас уводи у свет страха и неизвесности, у коме три генерације једне породице покушавају да одрже привид нормалног живота. Због снажних емоција, универзалности теме и ликова, комисија сматра да ће филм успешно комуницирати са међународном публиком и члановима Америчке академије за филмску уметност и науку“.
 
Подсетимо, на основу одредби Упутства о избору српског кандидата за 95. доделу награде „Оскар“ Америчке академије за филмску уметност и науку, ФЦС упутио је 12. августа ове године јавни позив домаћим филмским продуцентима да пријаве своје филмове.
 
Ове године било је пријављено пет филмова: „Света Петка – Крст у пустињи“Хаџи-Александра Ђуровића, „Лето када сам научила да летим“ Радивоја Андрића, „Мрак“ Душана Милића, „Хероји радничке класе“ Милоша Пушића и „Страхиња Бановић “Стефана Арсенијевића.
 
Пре гласања, комисија је утврдила да филм „Страхиња Бановић“ не испуњава услове Америчке академије за филмску уметност и науку јер је дијалог филма претежно на енглеском језику (69,77%).
 
Тајним гласањем комисије филм „Мрак“ добио је 11 бодова, „Хероји радничке класе“ седам бодова, „Лето када сам научила да летим“ два бода и „Света Петка – Крст у пустињи“ један бод.
 
Комисија се захваљује продуцентима пријављених филмова, а изабраном филму жели срећу у даљем такмичењу.
Предстојећа, 95. церемонија доделе Оскара биће уприличена у Лос Анђелесу, 12. марта 2023. године.
 

РЕИНТЕГРАЦИЈА СВЕТОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ ОБАВЕЗА, ДУЖНОСТ И ЧАСТ