Покрет за одбрану Косова и Метохије

Редитељ Горан Радовановић о Косову у себи и у својим филмовима

Име: 01.10.2022-Kosmetska kandila-Goran Radovanovic-reditelj;Опис: Редитељ Горан Радовановић о Косову у себи и у својим филмовимаТип: audio/mpeg

 

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа”, једног од најнаграђиванијих српских редитеља Горана Радовановића, у „Српској кући” у Подгорици у сриједу 28. септембра 2022. године одржано је филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову и Метохији.

Имали смо радост и благослов да је Горан Радовановић по доласку у Подгорицу посјетио наш Радио, поклонивши се претходно гробу блаженопочившег Митрополита Амфилохија, кога је имао благослов да упозна као студент још осамдесетих година у Београду, као професора Богословског факултета.

Радовановић нам је испричао како је, кроз потресну причу о приликама у изолованој српској енклави Велика Хоча код Ораховца, у свјим филмовима крајње објективно, непристрасним језиком камере покушавао да свједочи о изазовима, пркосу и вјери као ослонцима опстанка на страдалној Светој Српској земљи, Метохији и Косову.

Горан Радовановић је у разговору подијелио и неке сопствене утиске и доживљаје током боравка у Метохији и на Косову, о искуствима током снимања филмова које је посветио истини о страдалништву косовских Срба, говорећи о понечему што није могло да се исприча и прикаже филмским језиком.

Филм “Чекајући Хандкеа“ настао је као потреба аутора да се на неки начин захвали великом пријатељу српског народа Петеру Хандкеу на љубави коју је на више начина посвједочио према српском народу и његовој Светој земљи-Косову и Метохији.

Шта је за њега лично Косово и Метохија и Косовски завјет и колико је тамо пронашао себе како у дивној умјетности коју ствара тако и у духовности, свједочи нам аутор и филмова “Енклава“ и “Чекајући Хадкеа“- Горан Радовановић.

Радовановић се на врло топао начин сјећа и свог школског друга Уроша Анића, потоњег блаженопочившег оца Луке некадашњег игумана Цетињског и Дајбабаског манастира као и неких других својих пријатеља који су ,,нестајали“ из њихових заједничких живота и одлазили путем духовног живота.

Радовановић је покушао да сабере и своје умјетничко стваралаштво и пренио нам и своје планове, подијелившии са нама и дивну вијест да је завршено снимање његовог новог филма “Баук“ који је посветио бомбардовању СРЈ 1999. године.

Слободанка Грдинић

(Светигора, 28. 09. 2022)