Покрет за одбрану Косова и Метохије

Боцан-Харченко упозорава: Запад намерно оставља „вакуум“ на КиМ – то је пут који води ка сукобу

© Sputnik / Лола Ђорђевић
Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко саопштио је да Запад намерно оставља „безбедносни вакуум“ на Косову и Метохији да би га попуниле снаге косовско-албанске специјалне полиције и упозорио да је то пут који води ка сукобу.
 
Саопштење руског амбасадора преносимо у целости:
 
“Косовски „премијер“ Курти је још једном одбио предлоге Европске уније о стабилизацији ситуације на северу Косова, која је на ивици сукоба. Председник Србије Александар Вучић је још једном показао конструктивно опредељење. Нећу се чудити ако Запад, без обзира на то, настави да понавља тезу о обостраној одговорности Београда и Приштине за повећање тензија. Скроз лажна порука.

Наравно да је „безбедносни вакуум“, о којем говори високи представник ЕУ за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ, опасан. Ту нема никакве расправе. Међутим, није могуће разумети зашто шеф евродипломатије сматра да ни Еулекс, нити Кфор не могу да га попуне да би се избегла криза. Управо то спада у надлежност тих међународних присустава. Сматрам да би вредело да се Борељ упозна са њиховим мандатима.

Чини се да Запад намерно оставља „безбедносни вакуум“ да би га попуниле снаге косовско-албанске специјалне полиције. Упозоравамо: то је пут који води ка сукобу”, саопштио је Боцан-Харченко.
 
Подсетимо, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти јуче је у Бриселу одбио предлог ЕУ за деескалацију ситуације на КиМ, а током ноћи Приштина је на захтев Америке одложила за 48 сати одлуку о кажњавању оних који нису извршили пререгистрацију возила са српских на таблице РКС.