Покрет за одбрану Косова и Метохије

Хебештрајт: Питање таблица не би требало да омета процес дијалога, ЗСО да буде на дневном реду

Фото: EPA-EFE/JORG CARSTENSEN

Извор: Дојче Веле (Текст је преведен са албанског, осим наслова који је адаптиран).

 

Портпарол немачке владе, Штефен Хебештрајт, казао је да спор око регистарских таблица не би требало да омета дијалог о нормализацији, те да би питање ЗСО требало да уђе у дневни ред.

Како Дојче веле наводи, немачка влада је данас саопштила да су разочарани што на састанку Куртија и Вучиц́а у понедељак није постигнут договор о регистарским таблицама.

„Немачка влада је разочарана што косовски премијер Курти и председник Србије Вучиц́ у понедељак нису успели да се договоре око решења актуелне кризе“, рекао је портпарол немачке владе, Штефен Хебештрајт, данас поподне на редовној конференцији за новинаре за штампу немачке владе, одговарајуц́и на питање медија Дојче Веле.

„Разговори са шефом спољне политике ЕУ, Жозепом Борељом, али и са Лајчаком о старим српским таблицама на Косову завршени су без резултата“, додао је он.

„Постизање решења за кризу“

Хебештрајт је поздравио одлуку Куртија да одложи рок за изрицање казнених мера и позвао да се ово време искористи за постизање решења.

„Добро је што је Влада на Косову одлучила да суспендује на 48 сати извршне мере, односно изрицање новчаних казни. Важно је да се овај период искористи за постизање трајног решења овог спора, да не би дошло до ескалације ситуације“.

Хебештрајт је уједно апеловао на косовску владу да не изриче казне у овом периоду:

„У овом контексту, позивамо Владу Косова да не предузима никакве извршне мере у вези са заменом регистарских таблица, како не би ометала одрживо решење“.

„Нормализација односа између две стране хитна“

Портпарол немачке владе је даље указао на неопходност да се што пре постигне договор у дијалогу.

„Тренутна ескалација још једном показује колико је хитан напредак између Приштине и Београда у постизању свеобухватног споразума између две стране“, казао је.

Хебештрајт је даље, а како то преноси Дојче Веле, додао да Немачка подржава дијалог који воде Борељ и Лајчак.

„Савезна влада подржава напоре представника ЕУ за спољне послове и специјалног изасланика Лајчака – да се усагласи дијалог између ове две земље о овом питању“.

„Наш апел владама обе земље је да се на конструктиван начин ангажују по овом питању.“

Према речима немачке владе, на дневном реду дијалога требало би да се нађе и Заједница општина са српском вец́ином. Ово последње је Влада Косова до сада одбијала.

Низ реакција како косовских, тако и европских званичника уследиле су након што су косовски премијер Аљбин Курти и српски председник Александар Вучић, осмочасовне разговоре у понедељак у Бриселу о питању таблица завршили без икаквог договора.

Њихов неуспели састанак у Бриселу, за који је ЕУ, као и Вучић, прстом уперила ка Приштини, осим кризне дипломатије, изазвао је нови скок тензија на терену и то због најаве Приштине да ће започети са другом фазом примене своје одлуке о (пре)регистрацији – кажњавањем возача који поседују српске таблице са ознакама градова на Косову, односно оних који их нису заменили ознакама РКС.

Вучић је из Београда поручио да је Србија пристала да не издаје до даљњег таблице за градове на КиМ, а да уместо КМ таблица то буду тзв. неутралне КС таблице, које су косовске власти престале да издају још прошле године. Курти са друге стране није прихватио одлагање своје одлуке.

Ипак, како је то био случај и јула, „у минут до 12“ и то овај пут после поноћи, тензије је макар на два дана умирио амерички амбасадор у Приштини, Џеф Ховенијер. Он је 22. односно мало након поноћи затражио од косовског премијера одлагање на 48 сати, што је Курти убрзо и прихватио.

И док рок истиче, у Бриселу су се данас састали главни преговарачи.

На почетку састанка изасланик ЕУ, Мирослав Лајчак, поручио је да се нада да ће данас успети да пронађу решење за деескалацију тензија на терену, те да се окрену нормализацији односа.

 

(Дојче веле/КоССев, 23. 11. 2022)