Покрет за одбрану Косова и Метохије

Још један Србин ухапшен због наводних ратних злочина на КиM

Фото: Pexels

У Истоку је ухапшен Гаврило Милосављевић због сумње да је наводно умешан у кривично дело ратни злочин против цивилног становништва 1999. године, саопштено је из косовске полиције.

Из полиције наводе да јединица за истраживање ратних злочина, у сарадњи и по овлашћењу Специјалног тужилаштва, води истрагу у вези са злочинима почињеним током 1998/99 године на Косову, конкретно у масакру у затвору у Дубрави у мају 1999. године, те да је Гаврило Милосављевић осумњичен као један од учесника.

Полиција је Милосављевића (1958. годишта) ухапсила јуче и уз консултације са надлежним тужиоцем са њим обавила разговор.

По налогу тужиоца Специјалног тужилаштва донето је решење о хапшењу и полицијском задржавању у трајању од 48 сати.

Према незваничним сазнањима, Милосављевић, иначе пензионер и бивши радник Казнено-поправног дома Дубрава, дошао је у Исток како би пријавио узурпацију своје имовине.

Адвокат Дејан Васић, бранилац ухапшеног Милосављевића, изјавио је да ће током дана имати више информација о читавом случају.

Канцеларија за КиМ: Лажне оптужнице против Срба који се боре за своју имовину

Хапшењем Гаврила Милосављевића, приведеног под сумњом за наводно учешће у ратном злочину, потврђена је пракса да се против Срба на Косову и Метохији активирају судски процеси, тајне и лажне оптужнице, оног тренутка када покушају да остваре своја права на КиМ и заштите своју имовину коју су узурпирали Албанци, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Канцеларија наводи да се, на овај начин, Срби институционално, плански и систематски одвраћају од заштите својих права и повратка на своја вековна огњишта, због чега је и стопа повратка на КиМ најмања у једном постконфликтном подручју.

Наводи се да је у току јучерашњег дана у општини Исток ухапшен Милосављевић када је ишао да пријави узурпирану имовину, а приведен је под сумњом за наводно учешће у ратном злочину.

“Реч је о пензионеру, који као расељено лице живи у околини Београда и који је више пута до сада без проблема одлазио на простор Косова и Метохије. Одмах по сазнању о његовом хапшењу, Канцеларија за Косово и Метохију је ангажовала адвоката који је ће данас у притвору у Приштини посетити Гаврила и пружити му пуну правну заштиту”, закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

(РТС, 02. 12. 2022)