Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти о Вучићу: Не могу да говорим о степену његовог образовања – Немам нови одговор у вези са ЗСО

Извор: Клан Косова (Део текста је преведен са албанског)

Премијер, Аљбин Курти, није коментарисао наводе председника Србије, Александра Вучића, који га је јуче назвао „терористичким олошом“, док је наставио да говори о питању Заједнице општина са српском већином.

На догађају у ХАНДИКОС-у, новинари су му постављали питања о овој Вучићевој изјави, али и о изјавама америчког амбасадора у Београду, Кристофера Хила.

„Могу да говорим о ставовима и идејама, могу да говорим о узајамним договорима и несугласицама, али не могу да говорим о степену образовања шефа државе нашег северног суседа“, рекао је Курти мислећи на Вучића.

У вези са Хиловим наводима – да неће бити даљих споразума са Србијом без решавања питања колективних права Срба казао је:

„Међутим, права мањина на Косову или невећинских заједница на Косову регулисана су посебним поглављем Устава Републике Косово, у укупно шест чланова – од члана 57 до члана 62“.

Курти је, говорећи о ЗСО, рекао да то не може бити само један од 33 најважнија и главна споразума, и додао да Влада Косова жели, и да ће поштовати права мањина.

Са друге стране, каже да они који мисле другачије од онога што стоји у косовском Уставу, морају да аргументују где је то погрешно.

„Сматрам да они који су незадовољни Уставом Републике Косово треба да носе терет доказивања и аргументације, да нам покажу шта није у реду, а шта није довољно“.

„Када је у питању Заједница општина са српском већином, немам нови одговор“, поручио је Курти.

„Ми желимо и морамо да поштујемо права мањина, али понављам да они који желе нешто другачије од онога што је Устав Републике Косово предвидео, морају показати како је Устав Косова био погрешан“.

(Клан/КоССев, 02. 12. 2022)