Покрет за одбрану Косова и Метохије

Зоран Чворовић: Ко је крив за РОСУ у Митровици

Зоран Чворовић

1. Ко је крив за РОСУ у северној К. Митровици: РОСУ је на север Косова и Метохије довео процес евроинтеграција Србије са ЕУ.  Прво је закључен противуставни ССП са ЕУ који не признаје Косово и Метохију као део Србије, а тек потом као његова последица противуставни Бриселски споразум. Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ је праизвор нашег колонијалног статуса. ССП је породио и садашњу доминатно колаборантску политичку сцену у Србији.

2. Зашто су се власти тзв. Републике Косово баш у овом тренутку одлучиле да врше репресију у српским срединама на КиМ: Најпре треба одбацити сваку могућност да Курти то чини на своју руку, као и тезу да се ради о некаквом самосталном и тврдоглавом политичком “играчу”. Тзв. Косово су створиле САД и њихови сателити и стога у протекторату локалне власти могу самостално одлучивати само о комуналним, али не и о крупним политичким питањима која се тичу безбедности целог Балкана и Европе. Одлука о упаду снага безбедности тзв. Косова у српске средине не само да није могла бити донета без одобрења Вашингтона, већ у првом реду служи интересима САД, као што је независно “Косово” створено из  америчких, а не албанских интереса. Пошто је САД на Балкану у овом тренутку најважније да потпуно потисну Русију и Кину, одлука о примени репресије против незаштићених Срба на Косову је средство притиска на Србију да уведе санкције Русији. Такав притисак може бити добро оправдање властима у Србији да у циљу очувања добрих односа са НАТО пактом, од кога наводно зависи безбедност (а заправо покорност) Срба на Косову, уведу санкције Русији, која по истој логици сада не може помоћи Србима на КиМ. Нико наравно неће поставити питање ко је довео Србе у садашњу ситуацију.

Слаба тачка овог плана је у томе што он не рачуна на српски отпор, јер рече велики песник “није све пропало кад пропало све је”. Мудри Предраг Драгић Кијук је говорио да је “обавештен човек, упола спасен човек”.