Покрет за одбрану Косова и Метохије

Манастир Хиландар поклања своје вино породици Петровић из Ораховца

Ауторска права: www.globallookpress.com © Stefan Auth
Након отимања од стране Куртијеве полиције, лепе вести стижу из највеће српске светиње.
 

Манастир Хиландар на Светој Гори поклониће 20.000 литара вина из сопствене винарије породици Петровић из Ораховца на КиМ којима је полиција привремених институција одузела вино супротно свим законима и прописима, односно као вид одмазде због учествовања у филму о нобеловцу Петеру Хандкеу.

“Срђан и његова породица нису сами, Хиландарци су са њима и свим Србима на Косову и Метохији. На овај начин, бар делом ће бити надокнађена штета начињена Петровићима насилним и противправним одузимањем вина из њихове винарије у Великој Хочи”, наводи се у саопштењу манастира.

 

Додаје се да одузимање вина нема никаквог утемељења у законима и прописима, а манастир Хиландар као уточиште свих Срба посебно брине о њима на Косову и Метохији.

Срђан Петровић је прихватио поклон и рекао да му је вино одузето само зато што је главни актер филма “Чекајући Хандкеа” који говори о положају Срба на КиМ и њиховој борби за опстанак.

Како се наводи, вино ће Петровићи складиштити у Централној Србији како поново не би дошло до одузимања.

Подсећамо, породици Петровић је полиција тзв. Косова насилно одузела 42.000 вина и ракије из њихове породичне винарије. Дрмаа је трајала два дана током којих је кућа породице била под окупацијом.

(РТ Балкан, 11. 12. 2022)