Покрет за одбрану Косова и Метохије

Председништво Покрета за одбрану КиМ: Саопштење поводом прогона над Дарком Тасићем

Поводом прогона над Дарком Тасићем, кога су албанске сепаратистичке власти недавно ”осудиле” на 22 године затвора, због наводног учешћа у ратном злочину над цивилним становништвом 1999. године у селу Мала Круша (општина Сува Река), Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије издаје следеће

САОПШТЕЊЕ

Престанком извршних овлашћења УНМИК-а и ЕУЛЕКС-а, као и потписивањем и спровођењем ”Бриселског споразума”, правосудна власт на територији АП Косово и Метохија предата је у потпуности у руке албанским сецесионистима.      

Албанско ”правосуђе” на Косову и Метохији највећим делом је у функцији застрашивања преосталих Срба, као и обесхрабривања повратка прогнаних. ”Процес” у коме је Дарко Тасић осуђен на казну затвора од 22 године, која је и према квазизаконским прописима такозваног Косова изнад законског максимума од 15 година за наводно кривично дело које му се ставља на терет, класичан је пример институционалног и систематског прогона Срба од стране тзв. косовског правосуђа, у коме не постоје елементарне гаранције за поштовање права на правично суђење.

Власти Републике Србије, иако су један од узрочника ужасног положаја Срба на Косову и Метохији, осим што у овом и другим сличним случајевима, плаћају адвокатску одбрану, не чине ништа од онога што би свака држава морала да чини за своје држављане, када су њихова елементарна права угрожена било где, а нарочито на територији, која је према Уставу, део Републике Србије.

Покрет захтева од власти Републике Србије:

1) Да затраже моменталну обуставу квазисудских поступака и пуштање на слободу њихових жртава.

2) Да се обуставе било каква ”преговарања” са сепаратистичким албанским властима на Косову и Метохији, све док  не престану систематска кршења људских права Срба на Косову и Метохији.

3) Да се поводом овог флагрантног примера систематског угрожавања права Срба, одмах покрену сви доступни међународни механизми у оквиру система ОУН, ОЕБС и СЕ, као и формални и неформални дипломатски контакти са државама које имају утицаја на сепаратистичке власти на Косову и Метохији, како би се исходила моментална обустава кршења људских права у овим и свим другим случајевима.

4) Власти Републике Србије дужне су да одмах ступе у контакт са шефом УНМИК-а и упуте захтев да, у прелазном периоду, УНМИК поново успостави правосудни систем који ће, у складу са РСБ 1244 бити у потпуности у његовој надлежности, до реинтеграције Косова и Метохије у уставно-правни систем Републике Србије.

5) Породици Дарка Тасића, као и свим другим породицама жртава, држава Србија је дужна да пружи нужну материјалну помоћ.

               

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије

У Београду, 24.9.2020.      

Проф. др Слободан Самарџић

Проф. др Богољуб Шијаковић

Проф. др Мило Ломпар

Проф. др Милош Ковић

Проф. др Часлав Копривица