Покрет за одбрану Косова и Метохије

Репортажа Рада Дуловића са посјете Косову и Метохији

Име: 04. 02. 2023-KOSMETSKA KANDILA-Rade Dulovic-reportaza-Mladi za Kosmet;Опис:Тип: audio/mpeg

 

Репортажа колеге Рада Дуловића са посјете Косову и Метохији гдје је са члановима Хуманитарне организације “Млади за Космет” прошлог викенда носио куманитарну помоћ коју је ова организација сакупила

 

Хуманитарни омладински клуб ”Млади за Космет” из Подгорице, реализовао је претходног викенда, 28. и 29. јануара 2023. љета Господњег, двомјесечну Божићну хуманитарну акцију прикупљања помоћи.

Чланови овог хуманитарног удружења били су у посјети нашим светињама и страдалном српском становништву јужне српске покрајине. На свом путовању прво су посјетили манастир Црну Реку гдје су се поклонили моштима светог Петра Коришког чудотворца. Пут их је даље одвео у манастир Брњак у коме се подвизава сестринство на челу са мати Стефанидом које их је топло дочекало и угостило. Следећа станица је била манастир Дубоки Поток у ком је уручена хуманитарна помоћ од 5 000 евра за изградњу манастирске сувернирнице. Игуман ове свете обитељи, јеромонах Дамјан се захвалио на труду и пожртвовању члановима Хуманитарног омладинског клуба Младим за Космет, рекавши да данас свака помоћ српским светињама на Косову и Метохији представља велику наду за опстанак нашег народа на тим просторима. Након кратког разговора са оцем Дамјаном чланови Младих за Космет су посјетили древну немањићку светињу, манастир Бањску код Звечана. На крају дана своје гостопримство је указала братија манастира Драганац гдје је било планирано и ноћење.

Следећег јутра, у недељу 29.1.2023, на празник преподобног Ромила Раваничког у манастиру Драганац је служена света литургија којом је началствовао парох новобрдски протојереј Стево Митрић уз саслужење монаштва манастира и молитвено учешће вјерног народа из Косовског поморавља. Послије литургије и надахнуте бесједе проте Стева услиједила је трпеза љубави у манастирској трпезарији и том приликом је двијема породицама уручена новчана помоћ у износу од 1 600 евра. Благодарећи нашим сународницима, чланови хуманитарног клуба су посјетили саборну цркву светог Николаја Мириликијског у Гњилану и цркву Преображења Господњег у Пасјану у којој су похрањене мошти новопросијавше светитељке Босиљке пасјанске. У разговору са локалним паросима стекао се утисак од коликог је значаја свака посјета Србима на Косову и Метохији, односно колико наш народ надахне када им браћа из Црне Горе дођу у госте. За крај овог хуманитарног ходочашћа Млади за Космет су обишли и манастир Грачаницу, задужбину Cветог краља Милутина Немањића. Том приликом народним кухињама на Косову које дјелују у склопу хуманитарне организације Мајка девет Југовића уручена је помоћ у износу од 5 000 евра чиме је заокружена Божићна акција прикупљања помоћи.

(Косметска кандила, 04. 02. 2023)