Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти: Прихватамо предлог ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине

Аљбин Курти Фото: ЕПА-ЕФЕ/КЕНЗО ТРИБОУИЛЛАРД

„Ми прихватамо предлог ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине“, поручио је косовски премијер након састанка са изаслаником ЕУ за дијалог, који је поново посетио Приштину.

 

Мирослав Лајчак је након састанка са Куртијем поручио да је основа разговора био европски предлог. Позвао је још једном да се примени све што је већ договорено, али и потврдио да га је Курти обавестио о условима за формирање Заједнице српских општина, те да му је пренео каква је позиција ЕУ у вези са овим питањем.

Одмах након Лајчака огласио се и косовски премијер, Аљбин Курти, али не и о разговорима у вези са формирањем ЗСО.

Саопштио је да је састанак био добар, пише КоССев.

Подцртао је да прихвата европски предлог за нормализацију односа, наводећи да је он добра основа за даљу дискусију и „солидна“ платформа за напредовање.

Осврнуо се и на нове сусрете у Бриселу, али без детаља о томе ко ће присуствовати и када ће до њих доћи.

„Одређена питања о међународним гаранцијама, механизмима имплементације и временском редоследу биће размотрена ускоро током бриселских преговора који предстоје. Демократски концепти европске оријентације дају нам наду“, поручио је Курти.

Састанку са Лајчаком присуствовао је и Куртијев заменик и шеф приштинског преговарачког тима, Бесник Бисљими.

Специјални изасланик ЕУ из Приштине путује у Београд где ће се састати са председником Србије, Александром Вучићем.

Нова посета Лајчака, десета од септембра прошле године, уследила је у јеку све чешћих позива међународне заједнице да се формира Заједница српских општина и закључи договор на основу француско-немачког, односно европског предлога.

(Нова.рс, 06. 02. 2023)