Покрет за одбрану Косова и Метохије

Истекао рок за учешће на изборима 23. априла, Српска листа се није пријавила

Извор: Газета Експресс (Текст је изворно преведен са албанског)

ЦИК је саопштила да је истекао рок од 14 дана за подношење захтева за оверу кандидата и политичких партија за учешће на изборима 23. априла на Северу Косова. Међутим, за ове изборе, Српска листе се није пријавила.

Ово је за Газета Еxпресс потврдио портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези (Валмир Елези).

„Централна изборна комисија саопштава да је истекао рок за пријаву за оверу политичких субјеката и кандидата који желе да учествују на ванредним изборима за градоначелнике општина у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу који ће се одржати 23. априла 2023. године“, рекао је Ељези за Газета Еxпресс.

Међутим од 9. до 13. марта политички субјекти и кандидати који су сертификовани у новембру и децембру 2022. за учешће на изборима 23. априла на Северу, јер, према њиховим речима, нису испуњени услови због којих су изашли из иниституција.

„Представници Српске листе јасно су поручили да наша странка остаје доследна у ставу да неће учествовати на предстојећим ванредним локалним изборима у општинама на северу Косова и Метохије, све док се не испуне захтеви који су нас натерали да изађемо из косовских институција, као што су формирање ЗСО и повлачење свих специјалних јединица са севера Косова и Метохије“, наводи се у њиховом саопштењу.

Подсетимо, 23. априла се очекују избори за градоначелнике општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, као и ванредни избори за скупштине општине Звелан и Лепосавић.

Избори на северу требало је да буду одржани 18. децембра, али је косовска председница Вјоса Османи, због тамошњих тензија, одлучила да их одложи за шест месеци.

(Газета експресс/КоССев, 22. 03. 2023)