Покрет за одбрану Косова и Метохије

Борељ: Велика забринутост због ситуације после избора на северу Косова

Фото: Косово онлајн

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ истакао је да је данашња рунда дијалога на највишем нивоу донела добре вести, али и да постоји велика забринутост због ситуације после избора на северу Косова.

Борељ је, у изјави за медије, пренео да је на састанку усвојена Декларација о несталим лицима и представљен нацрт Статута ЗСО.

Он је нагласио да је ово био први састанак на високом нивоу после Охрида, на којем је разговарано о примени онога што је договорено 27. фебруара у Бриселу и 18. марта у Охриду.

„Најпре су стране усвојиле Декларацију о несталим лицима. Проналажење и идентификација 1.621 особе нестале услед конфликта је важно како би се породицама пружила могућност да закључке са судбином својих најмилијих. То је увек био приоритет у дијалогу, али није било лако постићи договор“, подвукао је Борељ.

Нагласио је да је коначно постигнут договор око овог важног хуманитарног питања које се не сме политизовати.

„Многе породице су предуго патиле без јасноће о субдини блиских особа. Коначо је време да се затвори то поглавље њихове патње. Разговараћемо о детаљима договора и позваћемо стране да поново дођу у Брисел. То је важно поглавље које се привело крају после дугих дикусија“, рекао је Борељ.

Он је казао да је друга ствар да је предузет симболично важан корак ка успостављању ЗСО, нечега што је договорено пре 10 година.

“Управљачки тим састављен од од косовских Срба је коначно представио први нацрт, што није финални, али то је почетна тачка за разговор о статуту о ЗСО. То је у складу са чланом 7 и представља важан део договора. Овај нацрт је стављен на сто. Премијер Курти је рекао своје виђење заштите српке заједнице на Косову, а погледи обе стране су удаљене поводом ЗСО. Нисам очекивао ништа друго”, рекао је Борељ.

Он је додао да, иако стране имају дијаметрално различите ставове о ЗСО, ово представља добар почетак за преговоре.

С тим у вези позвао је обе стране на конструктиван приступ преговорима, у доброј вери и спремности на компромисе.

Рекао је да постоји пуно примера у Европи за такво удружење, а да ће ЕУ помоћи да се у том процесу пронађе коначно решење.

Последња тема данашњег састанка, додао је, није била тако позитивна, а то је био разговор о ситуацији на северу Косова после избора.

„Изразио сам још једном нашу огромну забринутост због ситуације на северу Косова после избора са веома малом излазношћу. Ти избори због те мале излазности не нуде дугорочно политичко решење, напротив имају потенцијал да воде ка ескалацији и минирају примену споразума из Охрида. Надам се да нико не жели да дође до ескалације“, подвукао је он.

Борељ је рекао да постоји велики ризик од ескалације и да је зато позвао обе стране на изналажење решења које би омогућило повратак косовских Срба у институције које су напустили у новембру прошле године.

Истакао је да није само он забринут, већ да су оба лидера признала да је ситуација на терену тешка, и да су потребне озбиљне мере да се спречи ескалација.

Истовремено је изразио жаљење што стране нису биле спремна на договор.

„Плашим се да ћемо се суочити са критчном ситуацијом, иако се надам да до тога неће доћи“, рекао је Борељ.

Истакао је да добре вести показују јасан пут напретка, подсећајући да је напредак директно повезан са европском будућности како Србије, тако и Косова.