Покрет за одбрану Косова и Метохије

Небојша Јовић: Питање Митровице да сачека коначно решење

 

„То би била сулуда и опасна одлука, до које не сме доћи“, овако је на иницијативу нових посланика Северне Митровице, одговорио један од Митровчана и повереник „Покрета за одбрану Косова и Метохије“ – Небојша Јовић, говорећи о иницијативи нове локалне власти да се отвори главни мост на Ибру.

Са изузетком једног и јединог српског одборничког гласа против, и једним уздржаним, недавно су нови одборници Северне Митровице на првој седници након избора, и ван претходно најављених конкретизованих тачака дневног реда изгласали одлуку да се упути захтев о отварању главног моста.

Срби се суштински противе тој иницијативи под образложењем да се осећају угрожено, а међународни представници поручују да није време још увек за тако нешто.

„Увек смо говорили, проблем Митровице мора да сачека коначно решење. Па ако да Бог да Косово буде у саставу Србије, коме се свиди, остаће овде, коме не – отићи ће. Ако не дао Бог, Косово постане држава, онда коме се од Срба не свиди та одлука, отићи ће. Ко мисли да може да живи у тој држави – остаће“, казао је за КоССев Јовић.

„Тако да је то једино право решење, свако друго решење води у хаос“, сматра он.

Јовић, који је некадашњи представник Српског националног већа, и један од изворних „чувара моста“, тврди и да су, како их је описао, екстремнији лидери од Куртија – Тачи, Харадинај и Чеку „имали разумевање“ управо за овакав став.

Колико је „опасна“ иницијатива нових локалних албанских, односно, несрпских одборника Северне Митровице, Јовић подсећа на вишегодишњи период након мартовског погрома.

 

„Ми смо имали један период од четири године, врло миран. Мислили смо да је све решено, људи су почели да се баве – не неким анимозитетом, да не кажем мржњом – можда је јака реч – српске албанске према албанској и обрнуто, људи су почели да се баве својим животом, егзистенцијом, бољитком. И онда се деси 2008. година, и онда имамо један општи хаос. Имали смо једног полицајца који је погинуо, један млад момак остао је без ока, други без пола мозга. Сувише је била висока цена. Не знам који је то монструм донео одлуку да се тенковима уђе у град.“

 

Јовић наглашава да са једне стране косовски премијер има право да се „бори за независно Косово“, али и додаје да је „тапија Космета код српског народа“, док упућује и критику према српском председнику.

 

„Али ако ви, као неко ко поштује ту тапију, понашате се неодговорно и спремни сте да се одрекнете нечега, он има право да се политички бори, али политичким средствима, не насилним, тако да мислим да велику улогу и одговорност сноси председник Србије Александар Вучић, јер барем ми који живимо на Северу Косова, знамо да ниједан упад или да кажемо присила, да ли албанских екстремиста или РОСУ јединица, њихово бахаћење – нема подршку, ако он (Курти, прим.ред.) добије пре тога сигурност, да не кажемо, обећање од Александра Вучића и Српске листе да се ништа Албанцима неће десити овде на Северу. Јер они држе народ овде под контролом, што опет није добро“.

 

Јовић страхује од насиља које би могло да настане услед неодговорне политике двојице лидера.

 

Њихови договори нека буду у оквиру њихових договора, али немој народ да воде у хаос, јер страх ме, уместо четири корака напред, правимо четири корака назад

 

Уместо уназад, примећује на терену да се у питању Косова, жури САД-у, Приштини и донекле ЕУ, али и подсећа на то да „све што је брзо је и кусо“.

 

„Што је рекао наш народ, све што се ради преко колена имаће последице. Треба мало више стрпљења. Ја сам сигуран да КФОР зна из свог искуства и зато предлаже овако нешто и драго ми је да се не предузимају тако сулуде мере због последица које могу имати. Ни Курти, ни Вучић, не могу бити добитници“.

 

Наводи да ситуација није „нимало наивна“, да је народ заправо „на ивици лудила“, те примећује даље да је за „хаос“ потребна „једна варница“.

 

Када 20 година живите у неком напетом окружењу, данас јесте овде, колико сутра нисте, још добијете националне тензије и могућност протеривања одавде…

 

То што народ ћути, не значи да не може да реагује, упозорава даље Јовић, додајући да то ипак не значи претњу.

„Не кажем да ће да реагује! Сви морамо да пазимо на терминологију и потезе које вучемо“, додаје.

 

„Народ не жели сукобе, уморни смо од сукоба, али би то била животна угроженост јер има доста екстремних, поготову на албанској страни. Не желим сада да таргетирам њих. Свака нација има у себи људе склоне екстремизму и склоне помирењу, али мисли да то може да доведе до заиста великих последица и сулудо је уопште причати о томе“.

 

Коначно, Јовић оцењује да иако се косовском премијеру жури, истовремено мисли да ће он бити „довољно паметан“ да не започиње сукобе.

„Јер било који сукоб српске и албанске заједнице, страх ме је да ће довести до сукоба не само у Митровици и на Северу, него на целом Космету где би се можда прелило и ван граница Косова“, нагласио је у разговору за КоССев.

 

Ја бих пре свега упутио апел Вучићу и Куртију да то не раде и Америци да мало сачекају. Сигуран сам да ће КФОР инсистирати да ће да дође до такве одлуке

 

(Јовићева изјава емитована је у емисији Договор РТВ Кима)

(КоССев, 14. 05. 2023)