Покрет за одбрану Косова и Метохије

Група младих Чеха пре 22 године нестала у Албанији, тела никада нису пронађена

Извор: Спутњик

Хелена Павелкова сваког дана пролази поред железничке станице у малом граду недалеко од Прага у коме живи и изнова отвара најболнију рану питајући се где су њени синови Јан и Михаил, преноси Курир.

Мајка је са те железничке станице, пре 22 године, испратила синове на пут са кога се још нису вратили. Тог дана имала је чудан осећај који је тек касније себи објаснила. Дала је једном од синова крст у руке и рекла: Ово мораш да ми вратиш. Обећај ми да хоћеш.

Последњи пут им махнула док је воз одлазио. Отад се нису видели.

Чешка породица изгубила је своја два члана у Албанији. Верује се да су Јан и Михаил завршили у “жутој кући” као жртве трговине органима.

Хелена је смогла снаге да пред камерама ТВ Прва отвори врата свог дома и момачке собе у којој су Јан и Михаил 2001. оставили снове и планове о будућности. Водитељка емисије “Експлозив” Ана Рајковић каже да мајка двојице несталих студената ни данас не губи наду да ће се њени синови појавити на кућном прагу.

“Не прође дан, а да се не запита шта им се заправо догодило. Хелена је сазнала да су завршили у Албанији и да им се ту изгубио сваки траг, али њихова тела никада нису пронађена. Ни данас не зна да ли да им пали свећу за живе или за мртве што јој ствара тежину у срцу и души. Хелена је испричала да је смогла снаге да настави даље због ћерке и унучића, али да се њен супруг никада није помирио с чињеницом да му синова више нема и да се од почетка емотивно потпуно повукао”,  каже она и додаје да није било лако заједно с породицама завијеним у црно проживљавати најболније моменте.

Када се троје младих није вратило у договорено време мештани су се организовали и кренули у потрагу. Експедиција у Албанији завршена је неуспешно, тамошња полиција им је обећавала помоћ, али никад никакав конкретан потез није учињен с њихове стране.

“Годинама касније обраћа се за помоћ чешком писцу и сценаристи Јозефу Урбану, познатом по својим планинарским активностима, који је добро познавао балканске врхове. Урбан је кренуо на соло експедицију и сазнао да су студенти били смештени код једне учитељице која је живела с рођаком. Он их је једног дана повео у туристички обилазак места, али се кући вратио сам. Према његовим сазнањима, учитељица је посумњала да је рођак учинио нешто лоше са студентима, а касније се испоставило да је учитељица убијена. Тим моментом се бави у својој књизи “Повратак у Валбону” којом је продрмао чешку јавност да се покрене поводом нестанка својих сународника”, прича водитељка.

Родитеље додатно боли то што некадашњи вођа ОВК Хашим Тачи пред Хашким трибуналом негира постојање “жуте куће” где су према бројним сведочењима скончали и многи Срби.

“То додатно боли наше породице, али и чешке, које сумњају да су и њихови ближњи страдали на исти начин као жртве трговине органима”, додаје Рајковићева.

Потресна исповест брата нестале Ленке

Брат нестале Ленке Тучкове, Петр, је са сузама у очима говорио о покушајима да сазна како је његова сестра завршила у Албанији и шта се тамо десило с њом. Са временом је почео да сумња на најстрашнији сценарио.

Родитељи младе Ленке, амбициозне студенткиње и девојке једног од нестале браће Павелкова, умрли су од туге, а Петр и даље трага за одговорима.

На питање шта би јој рекао да има још једну шансу у животу одговорио је да би то било да му много недостаје и да је много воли. Замишља је као тетку својој деци и да сви живе заједно. Рекао је да сам никада не одлази у породичну кућу јер му је тешко да се сећа времена са сестром Ленком

(Курир/Република/Косово онлајн, 24. 05. 2023)