Покрет за одбрану Косова и Метохије

Коријере дела сера: Ђоковић, шампион срца које куца за Косово и Метохију

Извор: Косово онлајн

Српски тенисер Новак Ђоковић управо је изашао из једног од најгорих тренутака у свом животу. Пошто је одлетео у Аустралију где је требало да игра први гренд слем сезоне, био је у карантину, јер се није вакцинисао против коронавируса. Српски тенисер уместо да о свему томе размишља у хотелском ресторану, певао је народну песму која оличава српско осећање о Косову, и предводио је хор машући салветом, пише италијанска Коријере дела сера.
Италијански медиј у тексту о Новаку Ђоковићу наводи да је пре неколико дана његов мурал у Ораховцу уништен од стране Албанаца.

 

„То се дешава сваки пут када варница запали етничко питање на северу Косова. У фебруару је преко мурала насликаног пре седам година од београдског уметника бачена лименка беле боје. Одмах је обновљен. Сада је коришћен спреј за цртање шкработине на лицу шампиона. Следећи пут, ко зна. Најновији вандализам над његовим муралом није директна последица његових изјава о Косову, срцу Србије, датих на Ролан Гаросу, а потом убедљиво поновљеним упркос укору француске владе и захтеву за дисквалификацију од стране Тениског савеза Косова. Тачније, то је условни рефлекс“, пише Коријере дела сера.

Наводи да се билборд са сликом Новака Ђоковића налази и у Звечану.

„Националистичка реторика се храни симболима, а српски шампион је постао застава која се вијори под носом Албанаца. Количина симбола посвећених њему на улицама северног Косова свакако није признање његовим спортским подвизима, већ начин да се брендира територија. Натпис испод његовог постера окаченог на табли у Звечану гласи: „Ево Нолета, ево Србије“, наводи италијански медиј.

Подсећа да су Ђоковићев отаци стриц рођени у Звечану.

„Звечан није само град сукоба у коме су повређена 34 војника НАТО мисије, већ престоница иредентизма са српском већином која не признаје Косово као аутономну државу. Већина његове породице живела је на Косову тридесет година. На овим суровим местима он је код куће“, наводи Коријере дела сера.

Додаје да Ђоковић никада није крио шта мисли о спору Србије са приштинским властима.

„Ово је разлог великог броја мурала који славе његова дела, а избројали смо бар десетак на простору између Митровице и Звечана. После 17. фебруара 2008. када је Приштина прогласила независност, подржао је протестне демонстрације у Београду, које су завршене упадом у амбасаду САД. Убрзо након тога дошао је да посети свој Звечан. Додељивање почасног држављанства локални медији протумачили су као одговор мештана на независност Косова: но пасаран“, пише даље тај медиј.

„Ожалошћен сам као и сви моји сународници“, рекао је он на свечаности испред зграде општине која је била поприште овонедељних сукоб, пише Коријере дела сера.

„Али сви знамо да је Косово део Србије и да ће тако увек бити“, наставио је тада Ђоковић.

„Северно од моста који дели Митровицу на два дела славе га као хероја. С друге стране, на албанској страни један од најчешћих натписа на зидовима носи његово име уз натпис „мут“, што је увреда. Притисак спонзора често га је сводио на блаже реакције, јер углед националисте не приличи глобалној икони. Победу у АТП купу прославио је 2016. певајући Видован, народну песму компоновану 1989. године, у години чувеног говора Слободана Милошевића Србима који је отворио Пандорину кутију рата у бившој Југославији. Ко да ми отме из моје душе Косово, гласе стихови те песме“, пише италијански лист.

Како се наводи у тексту, један од челника Српске листе Срђан Милосављевићј дефинише Ђоковића као лидера српске већине.

„Доживљавамо то веома емотивно. Знамо да нам помаже на сваки могући начин, а на срећу његова великодушност сигурно не завршава у вашим западним новинама“, каже Милосављевић.

„Ђоковићеве париске изјаве свакако не треба да чуде. Али освајач 22 гренд слем титуле је у праву у једној ствари. У Србији скоро сви мисле као он. Такође из тог разлога, север Косова је предодређен да још дуго остане трн у оку Европи“, закључује се у тексту Коријере дела сера.

(Косово онлајн/Искра, 05. 06. 2023)