Покрет за одбрану Косова и Метохије

Захтеви Видовданског протеста

Данас у 19 часова, пред црквом Светог Марка, одржао се Видовдански протест у организацији Покрета за одбрану Косова и Метохије. Повод организовања Протеста су погроми који се већ недељама свакодневно врше над Србима на КиМ, а непосредни циљ скупа је, поред изражавања најодлучнијег негодовања због тамошњих дешавања, испостављања захтева српским властима, које су у најтежој кризи у нашој јужној Покрајини од агресије 1999, држе срамотно, кукавички, а, у најмању руку, објективно иду наруку актерима албанскпог парадржавног терора, као и њиховим помагачима и надзорницима из НАТО.

Захтеви са протеста Доста с терором над Србима на КиМ
 
  1. Државни органи Србије морају хитно да предузму све потребне мере и активности ради заштите српског народа у покрајини. То подразумева:
  • План и подршка самоорганизовању и самозаштити Срба, пре свега повратком цивилне заштите која је укинута 2013. године на основу Бриселског споразума
  • Организовање избора у свим општинама са српском већином на основу закона Србије
  1. Да се пониште сви бриселски споразуми (2013, 2015 и 2023) и њихови пратећи документи
  2. Да се што хитније сазове седница Савета безбедности УН на којој би се изнеле чињенице о перманентном албанском терору у покрајини и донели закључци о обавезама цивилне и војне мисије УН на основу Резолуције СБ УН бр. 1244
  3. Да се утиче на међународне представнике на КиМ да обезбеде слободу кретања преко административне линије
  4. Да се преговарачки процес о политичком решењу текуће кризе и статусног питања врати у Уједињене нације
  5. Ове захтеве упућујемо органима Србије који су Уставом и законима обавезни да воде државну политику на Косову и Метохији. Деценијски пораз ове политике потиче од узурпације одговарајућих државних функција од стране председника Републике А. Вучића. Његово одстрањење из косметске политике основи је услов одбране и спасавања наше јужне покрајине.
Листа говорника Видовданског протеста:
 
Часлав Копривица, ПОКиМ
Митра Рељић, ПОКиМ
Стефан Ђорђевић, студент, Српска омладина за Космет
Рада Стијовић, ПОКиМ
Ратко Ристић, проректор Београдског универзитета
Ђорђе Вукадиновић, НСПМ
Слободан Самрџић, ПОКиМ