Покрет за одбрану Косова и Метохије

На северу све мање залиха српских производа, цене скочиле, грађани огорчени

Фото: Косово онлајн

У продавницама у Северној Митровици нема брашна и шећера српских произвођача, док се у Лепосавићу тање залихе млека и млечних производа, као и алкохолних пића из Србије. Трговци из ових места пренели су репортерима Косово онлајна да се, због одлуке власти у Приштини да стопира увоз српске робе, магацини полако празне.

Уместо српског брашна на рафовима су паковања косовских произвођача, а приметно је и више артикала из Северне Македоније него што их је било раније.

У приватним апотекама у Лепосавићу недостају поједини медикаменти из Србије, претежно сирупи за децу.

“Већ месец дана немамо здраво тржиште, конкурентност робе је немогућа ако је немате. Грађани су највећи губитници. Ако имају новац, а немају оно што желе да купе, приморани су да купују оно што им нудимо, а то су најчешће замене за српске производе. Некада су Срби са југа долазили у Северну Митровицу да би куповали српске производе, то довољно говори о поверењу и квалитету робе која је произведена у Србији“, каже за Косово онлајн трговац у Северној Митровици.

У другој продавници у том граду затичемо мало бољу снабдевеност, пре свега “Имлековим” производима, али и овде нам кажу да је то тренутна слика и да је роба у магацинима већ при крају.

 

 

„Снабдевамо се у нашим локалним магацинима и тамо је све мање робе коју можемо да наручимо. Скоро два месеца не можемо да добавимо робу коју потрошачи желе. Ово није ништа друго него силом наметање шта ће ко да конзумира“, каже нам власник продавнице у центру Северне Митровице.

Грађани о овој теми не желе да причају пред камерама, али су видно огорчени. 

„Роба лошијег квалитета је заменила српску, а уз то су још и цене подивљале. Све је скупље, за 30, 40 па и за 100 динара по артиклу. Не знам до када ће ово да траје, али видим да нико нема намеру да уразуми Куртија. Док нам странци обећавају да ћемо живети боље, нама је све горе“, каже нам госпођа, показивајући и рачун.

„Ево видите, овде павлака кошта 300 динара. Најскупље је у региону“, додје она.

У Лепосавићу још увек има довољно робе на рафовима, али нам трговци преносе да су магацини полупразни. Не стижу ни новине из Београда.

 

Prodavnica u Leposaviću
Продавница у Лепосавићу (Фото: Косово онлајн) 

 

“Цигарете су сада скупље него у Србији за 20 динара по кутији. Уље може да се купи за 165 динара за литар, док у неким радњама кошта и до 180 динара”, каже житељка Лепосавића, и додаје да је народ забринут, јер ни преко прелаза Јариње не могу да пренесу нешто намирница, што су могли иначе.

Влада Косова је 14. јуна донела одлуку да забрани улазак робе из Србије на Косово, истог дана када је српска полиција на територији централне Србије ухапсила тројицу припадника Косовске полиције. Одлука о забрани није саопштена званично, али се примењује и данас, иако су косовски полицајци, после потврђене оптужнице, из притвора у Краљеву пуштени 26. јуна и истог дана се вратили на Косово.

Према објашњењу министра унутрашњих послова Џејаља Свечље, забрана је уведена “из безбедносних разлога” и биће на снази до нове безбедносне процене.

“Царина Косова наставља да спроводи одлуку Владе о забрани увоза робе произведене у Србији”, навео је недавно портпарол Царине Адриатик Ставиљеци, прецизирајући да су дужни да поступају по одлукама владе.

Он је нагласио да Царина на прелазима, у сарадњи са полицијом, спроводи ту одлуку. 

На Косово најпре нису могли камиони са српским таблицама, без обзира на порекло производа које су превозили. Затим је та одлука промењена, тако да забрана за улазак на Косово важи само за камионе који превозе робу пореклом из Србије.

(Косово онлајн,  01. 08. 2023)