Покрет за одбрану Косова и Метохије

Игуман Сава Јањић: Срби на Косову се не осећају ни слободно, ни безбедно

Извор: Косово онлајн

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић указује у ауторском тексту за немачки Тагесшпигел да се Срби на Косову не осећају се ни слободно, ни безбедно, а властима у Приштини пребацује да подстичу “етничко чисто” Косово, преноси Дојче веле.

Јањић за берлински лист Тагесшпигел пише да су односи Албанаца и Срба на Косову најнапетији још од немира 2004. године, као и да су стални извештаји о притисцима које Срби трпе од косовске полиције.

“Уз њену помоћ изгледа треба натерати Србе да поклекну, док се истовремено игноришу захтеви САД и ЕУ за деескалацијом – посебно захтев да се са севера Косова повуку полиција и албански градоначелници”, наводи Јањић у тексту.

Јањић оцењује да се положај Срба додатно погоршао доласком Аљбина Куртија и његове Владе.

“Ова власт изгледа хоће да подјарми косовске Србе фактичком окупацијом. Сећам се времена када смо могли отворено да сарађујемо са институцијама Косова. Али последњих година појачани су хушкачки говори, агресивност медија и лажне вести усмерене против Срба и наше Цркве”, наводи.

Како додаје, минимум права и сигурности тренутно једино могу захвалити присуству Кфора и међународних представника.

“Истовремено ескалација паналбанског национализма, који распаљује актуелна Влада у Приштини, руку под руку са репресијама и непоштовањем договора подрива поверење у косовске институције које је грађено ранијих година”, наводи се у тексту у Тагесшпигелу.

Јањић пише да је у Приштини присутна жеља за “етнички чистим Косовом” и додаје да се радикализују и млади косовски Срби “који не желе да живе као грађани друге класе”.

“У суштини националисте свих боја уједињује накарадна визија етнички хомогених друштава. Мањак спремности ЕУ да интегрише државе Западног Балкана поравнао је пут за јачање национализма, организованог криминала и корупције”, додаје игуман Високих Дечана.

Како истиче, косовски Срби желе да живе сигурно и у миру, али то је сада тешко и замислити јер косовски органи желе да изнуде лојалност полицијом.

“Баш то је била Милошевићева велика грешка деведесетих година. Премијер Курти изгледа понавља исти приступ”, пише Јањић.

О дијалогу Београда и Приштине, који се данас наставља у Бриселу, Јањић наводи да прво треба спровести све споразуме постигнуте између 2013. и 2022. године који подразумевају и Заједницу српских општина, а тек онда прећи на овогодишње споразуме из Брисела и Охрида за које оцењује да су “очито тек неформално договорени”.

“Не можемо подизати кров куће пре темеља и зидова. У стубове сваког стабилног друштва спадају правна држава, поштовање мањинских права и строго придржавање међународних стандарда ЕУ којих тренутно нема на Косову”, додаје Јањић и закључује:

“Одлучујуће питање је да ли Косово збиља жели да буде право европско друштво у којем сви могу да живе слободно без обзира на етничку и верску припадност – или етничко-албанско друштво у којем нема места за друге.”

(ДВ/Косово онлајн, 14.09.2023)